maandag 9 maart 2020

Gelezen: Het bloemenmeisje: Anya Niewierra



Genre: Literaire thriller
Jaar: 2020

In 1988 vindt de politie hoog in de Franse Pyreneeën een verwilderd tienermeisje naast het stoffelijk overschot van haar moeder. Zij krijgt de naam Nina Fleurie, het bloemenmeisje. De moord op haar moeder wordt nooit opgelost.
Dertig jaar later ontwikkelt Nina geneesmiddelen op basis van kruiden. Zakelijk boekt zij veel succes maar privé is ze een zonderling. Nina komt erachter dat zij een tweelingzus heeft. Samen gaan ze op zoek in het bizarre verleden van hun moeder.
Als haar tweelingzus verdwijnt raakt alles in een stroomversnelling. Na een bezoek in een klooster in de Ardennen en een grot in Zuid-Limburg stuit Nina op personen die het leven van haar moeder hebben verwoest. Al snel blijkt dat Nina zelf gevaar loopt omdat ze op zoek is in dat bizarre verleden.
Een boek wat je niet zomaar even uitleest. Het verhaal is geschreven in de ik vorm en wordt beleefd vanuit de hoofdpersonage Nina.

Een vrouw die boordevol met psychische problemen zit door haar beschadigde jeugd. De gaten in haar geheugen wil ze opvullen door in haar familiegeschiedenis te duiken en op zoek te gaan naar haar eigen herinneringen.
Doordat het in de ik vorm geschreven is wordt je meegesleurd in haar gedachten. De mensen om haar heen worden beleefd vanuit haar hoofd. Een zaak is het hoofd er goed bij te houden want er komt een grote hoeveelheid aan namen en familiebanden voorbij, met gelukkig voorin het boek een beknopte uitleg van de personen en hun familiebanden, want het is best een ingewikkeld geheel.
Toch verveelt het geen moment. Op bijzonder originele wijze gebruik makend van geur en omgeving krijgt dit verhaal een diepere dimensie die je niet snel loslaat.
Maar vanuit de hoofdpersoon bekeken is haar manier van denken en leven heel begrijpelijk door de wijze waarop zij is grootgebracht. Het inlevingsvermogen van deze schrijfster is dan ook zeer groot te noemen.

Door de hoeveelheid aan namen is het geen gemakkelijk alledaags boek wat je leest. Het zit heel goed in elkaar. De schrijfster heeft zich tevens verdiept in een stuk geschiedenis van de tweede wereldoorlog en gebruik gemaakt van dat stukje geschiedenis meegenomen in een hedendaags verhaal vanuit de omgeving in zowel Frankrijk als Nederland.
Als de uiteindelijke geschiedenis duidelijk begint te worden wordt het steeds schokkender voor de hoofdpersoon. Alles is bijzonder goed uitgedacht. Zelden een thriller van Nederlandse bodem gelezen die uit meerdere lagen bestaat. Het ijzersterke uitgedachte karakter van de hoofdpersoon, een stuk geschiedenis maar ook de kleurrijke geuren van het buitenleven en de omgeving spelen een rol in dit verhaal. Over alles is langer nagedacht wat het tot een bijna geniaal boek maakt. We zouden zomaar eens heel veel kunnen verwachten van deze schrijfster. Sfeer en spanning zijn op bijzondere wijze samengevoegd en met een karakter al deze hoofdpersonage een bijzonder goed geheel.

**** en een half :-) vier en een halve ster :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten