vrijdag 28 februari 2020

Gelezen: Noordkaap: Nathalie Pagie


Genre: thriller
Jaar: 2020

De politie staat voor een raadsel als het bevroren lijk van een man wordt aangetroffen in Hammerfest. Niemand weet wie de man is. In zijn lichaam wordt een stof aangetroffen die in Europa niet voorkomt.
Het gaat om ibogaïne, een extract uit de wortel van een plant die alleen in West-Afrika voorkomt. Zodra wetenschapper Aage Haugen dit hoort gaan bij hem de alarmbellen af.
Hij heeft in een ver verleden onderzoek gedaan in West-Afrika en kent de risico's van de werkende stof als geen ander. Haugen belandt in het ijskoude Noordkaap waarin in het diepste geheim een wetenschappelijk experiment plaatsvindt met tien topcriminelen in de hoofdrol.

Als je eenmaal bent begonnen met lezen wil je alleen nog maar verder. Het verhaal begint meteen spannend. Wel is het raadzaam om je hoofd erbij te houden omdat er een behoorlijk aantal personages over je heen komen.
Gek genoeg maakt juist dat het verhaal heel spannend en onderhoudend. De schrijfster heeft zich verdiept in verschillende karakters, een stukje wetenschap, een stukje techniek, psychologie en groepsdynamie en wat er gebeurt in een groep mensen als ze vast komen te zitten en op elkaar aangewezen zijn.
Over de personages en hun karakters kom je net genoeg te weten om ze uit elkaar te kunnen houden. Het verhaal verveelt geen seconde, de beschrijving van de omgeving is precies voldoende om je in te leven en lijkt het alsof je zelf middenin die groep mensen staat.
Het verhaal is onvoorspelbaar omdat je geen idee hebt waar het heen gaat. Zelfs als uiteindelijk wel duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit blijf je je afvragen hoe het af gaat lopen als alles uiteindelijk samenkomt.

Er is weinig aan te merken op dit boek. Als je niet beter zou weten is het net of je een Scandinavische thriller aan het lezen bent, echter is de schrijfster van Nederlandse bodem. Als er één minpuntje te vinden is moet je er wel naar zoeken.
De spanningsopbouw is heel goed gevonden omdat je de hoeveelheid personen toch eerst een beetje moet leren kennen.
Er wordt iets teveel gehamerd op dat stofje uit West-Afrika. Het wordt een paar keer op een verschillende manier uitgelegd terwijl het allang duidelijk is. Toch verliest het verhaal daarmee niet zijn originaliteit. Het zit goed in elkaar ook al voel je sommige acties reacties in de groep wel aankomen, daarentegen andere acties en reacties ook weer niet. Dat evenwicht is precies goed en zou in het echt gebeurd kunnen zijn.
Je proeft de sfeer die langzamerhand begint te ontstaan.
Mocht je romantiek zoeken omdat het in sommige thrillers wel voorkomt, daar is in dit verhaal weinig ruimte voor maar wordt zeker niet gemist naarmate de spanning oploopt. Zoek je een goed spannend boek dan ben je bij deze schrijfster aan het juiste adres. Het boek is verrassend spannend!

**** vier van de vijf sterren :-) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten