zaterdag 15 februari 2020

Gelezen: Doods geheim: Robert Bryndza



Genre: Thriller
Jaar: 2020

Om de perfecte moord te plegen heb je een dekmantel nodig.
Op een ochtend vindt een moeder haar dochter dood voor het huis, door de enorme hoeveelheid bloed is het lichaam vastgevroren in de sneeuw op de weg.
Detective Erika Foster, die net een beetje bekomen is van haar vorige zaak, is vastbesloten de leiding te nemen in dit moordonderzoek. Tijdens het onderzoek stuit ze op meerdere gevallen van vrouwen en mannen die zijn aangevallen in een betrekkelijk rustige buurt van Londen.
De zaak is niet eenvoudig want het slachtoffer zat verstrikt in een web vol geheimen. Net als Erika een lijn begint te ontdekken in de aanwijzingen, wordt zij gedwongen haar eigen lijnlijke herinneringen weer op te halen. Erika moet zichzelf dwingen om gefocust te blijven en de moordenaar te vinden, voordat hij opnieuw toeslaat.

Deze zesde in de reeks over detective Erika Foster lees je bijna in één adem uit. Het verhaal speelt zich af in Londen maar over de omgeving wordt niet heel veel losgelaten. Wel weet je in welke wijk van Londen want die wordt dan wel genoemd. De omgeving laat meestal veel aan de verbeelding van de lezer over want de hoofdzaak, de moord op een jonge vrouw dient te worden opgelost.
Al snel wordt duidelijk dat er raakvlakken zijn met andere zaken, maar er word lang gezocht naar een verband.
De ijzersterke karakters van de personages maken het tot een heel boeiend geheel. Het boek is ook heel goed los te lezen, maar als serieliefhebber kun je je hart ophalen. De andere boeken uit deze serie en ook dit zesde deel laten zien dat rechercheurs mensen zijn met een leven naast hun werk. Gaandeweg de serie kom je veel te weten over het hele team en hun privéleven. Dat stoort in het geheel niet maar houdt je als lezer heel alert. Het maakt de hoofdpersonage daardoor levend in je hoofd en ga je je voorstellen hoe ze eruit zien en loop je als lezer naast haar en het team tijdens het onderzoek.
Een stukje humor en een vleugje romantiek maken deze boeken goed leesbaar en kun je je inleven en het is gegarandeerd een paar uur leesgenot.

Het enthousiasme spat toch wel van de pagina's. Als lezer voel je dat de schrijver lol heeft om te schrijven en zijn karakters uit te werken. Soms vraagt hij zelfs via sociale media aan de lezers om mee te denken over zijn karakters. Zijn schrijfstijl is niet ingewikkeld maar eerder uitdagend omdat je wilt weten hoe het verder gaat.
En net als je denkt te weten wie de dader is, zit er een verrassing ingebouwd en word je op het verkeerde been gezet.
Dit deel kwam realistisch over. In de eerste paar boeken leek Erika Foster toch een beetje losgeslagen vrouwspersoon die veel voor elkaar kreeg terwijl ze in werkelijkheid vaker geschorst zou worden wegens het nalaten van de regels.
Aan de andere kant is een schrijver vrij om te bedenken wat hij wil. In dit boek komt het wat dichterbij de werkelijkheid.
Het duurt wel wat lang voordat het echt heel spannend wordt. En dat lijkt dan weer een beetje te snel afgelopen. Maar het kan ook zijn dat het een opstapje is naar een volgend deel, waarin wordt uitgelegd hoe het met een personage gaat na een traumatische ervaring.
Na het lezen van deze kijk je vast uit naar een nieuw deel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten