maandag 6 maart 2017

Gelezen: Meneer en mevrouw zijn gek: Yvonne Keuls

Meneer en mevrouw zijn gek

Genre: waargebeurd
Jaar: eerst druk in 1992
Samenvatting: Om dit boek te kunnen schrijven over het leven van de psychiatrische patiënt verbleef Yvonne Keuls een jaar lang in diverse psychiatrische inrichtingen. Zij ontmoette daar mensen die haar inspireerden tot haar personages Ida Been, Winnie Appie Lydia, Maurice W. en mevrouw Einstein.

In Meneer en mevrouw zijn gek neemt Yvonne Keuls haar lezers mee naar een wereld die naar haar gevoel 'echt' is. 'Niemand houdt de schijn op, iedereen is wat hij is en dat noemen ze dan gek,' zegt de schrijfster.

Mijn mening: Het is een indrukwekkend relaas over mensen die tijdelijk of volledig de weg kwijt zijn en in een psychiatrisch ziekenhuis verblijven. Voor mijzelf was het best confronterend omdat ik het zelf meegemaakt heb. Gelukkig duurde dat maar kort.
De personages komen tot leven. Veelal door hun verleden gevormd. Kindermishandeling, seksueel misbruik, diverse vormen van depressies. Er komt veel aan de orde. Wat opvalt is dat het tijdloos is. Toen al was er een discussie over hulp bij levenseinde bij psychiatrische patiënten. Tot op de dag van vandaag is er voor deze groep mensen nog steeds geen oplossing. Dat is best heel erg triest.. Een indrukwekkend boek!

***** vijf van de vijf sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten