maandag 11 mei 2020

Gelezen: Zand: Koen D'haene


Genre: Misdaadroman
Jaar: 2010

Reddingswerkers hebben Mats gered na een val in een diepe ijskoude kloof in een gletsjer.
Hij herinnert zich nog maar weinig en samen met een psycholoog probeert hij zijn leven weer op te bouwen.
De zoektocht naar zijn verleden leidt hem naar een vrouw die Sarah heet en over wie hij droomt.
Hij reist haar achterna naar Schiermonnikoog en heel langzaam komt zijn verleden terug.
Maar is Sarah wel de vrouw die hij zich herinnert?

Het verhaal is een vervolg op de misdaadroman “ijs”. Het is wennen aan de schrijfstijl mogelijk omdat de schrijver een Belg is. De zinsvolgorde is anders dan gebruikelijk waardoor het even duurde voordat de draad een beetje duidelijk werd. Je leert een aantal personages kennen die met elkaar te maken krijgen op het waddeneiland Schiermonnikoog. Heden en verleden komen aan de orde. De personages worden allemaal tegen elkaar uitgespeeld maar voor wie spanning zoekt duurt het allemaal heel lang. Er wordt behoorlijk veel verteld over het eiland zelf.
De reden waarom wordt tijdens het lezen wel duidelijk maar het haalt het tempo uit het verhaal weg. Naarmate het einde nadert lijkt het er toch op dat het eerste deel gelezen moet worden omdat er puzzelstukjes missen die het verhaal tot een geheel maken.

Het is geen dik boek en voor wie van spanning houdt is dit niet het juiste boek. Er wordt best veel verteld over het eiland en de natuur maar dat haalt het tempo uit het verhaal.
Psychologisch zit het echter wel heel goed in elkaar. Wat hebben de personages met elkaar te maken? Waarom gedragen ze zich zoals ze doen? Dat zijn de vragen die je als lezer geboeid houden waardoor je de neiging krijgt om de beschrijvingen over het eiland over te slaan.
De woordvolgorde en de zinsopbouw is een tikje anders dan de boeken van Nederlandse auteurs. Op de een of andere manier krijg je daardoor het gevoel dat vooral dialogen niet erg lekker lopen omdat niet duidelijk werd wie er wat zei of je moet het stukje nog eens lezen.
Toch scoort het boek wel een voldoende omdat het een origineel verhaal is en de verhalen die de personages bij zich hebben het wel boeiend maken. Toch hadden het verhaal ijs en zand mogelijk wel in één boek gepast daar het net lijkt of er stukjes missen terwijl er in het boek zelf uitdrukkelijk staat dat het een op zichzelf staand verhaal is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten