vrijdag 13 september 2019

Gelezen: de verloren kinderen: Diney Costeloe



Genre: roman
Jaar: 2018
Samenvatting: Engeland, 1948. Rita en Rosie Stevens zijn pas negen en vijf jaar oud als hun moeder Mavis, een oorlogsweduwe, zwanger raakt van de gewelddadige Jimmy Randall. Hij stelt haar voor de keuze: als zij wil trouwen om hun zoon te erkennen moet ze haar dochters opgeven.
Mavis tekent de papieren van het weeshuis waar Jimmy de kinderen naartoe wil sturen zonder te beseffen dat ze daarmee al haar ouderlijke rechten overdraagt. Als het weeshuis een groep kinderen naar Australië stuurt "om daar een nieuw leven op te bouwen', maken Rita en Rosie deel uit van die groep – en er is niets wat Mavis daaraan kan doen…

Mijn mening:

Een heel aangrijpend verhaal van kinderen die kort na de tweede wereldoorlog naar Australië werden vervoerd. Deze roman is gebaseerd op het historische gegeven van duizenden naar Australië geëxporteerde wezen en ongewenste kinderen. 
Als lezer groei je met de meisjes mee op. Het is een meeslepend heftig verhaal. Ik vond wel dat het net leek alsof het einde snel geschreven moest zijn omdat de hoofdpersoon opeens volwassen was. Ik miste een klein beetje meer diepgang van de impact die het op de hoofdpersoon heeft gehad na haar jeugd. De uiteindelijke hereniging met de overgebleven familie was wel weer mooi! 

*** drie van de vijf sterren :-) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten