dinsdag 30 juli 2024

Gelezen: Eén raam, geen sleutel: Jussi Adler Olsen

 









Genre: thriller

Jaar: 2024

Samenvatting: Tweede kerstdag 2020. Carl Mørck zit met handboeien om op de achterbank van een politieauto onderweg naar Vestre Fængsel. Na vijftien jaar heeft een gewelddadige spijkerpistoolzaak hem ingehaald en aanklachten wegens drugssmokkel en moord dreigen zijn leven en carrière te verwoesten.

Zijn collega’s bij de politie in Kopenhagen keren hem de rug toe en al snel wordt het Carl duidelijk dat zijn leven tussen de gedetineerde misdadigers, oplichters en corrupte agenten in acuut gevaar is. Maar wie heeft er een beloning van een miljoen kronen op Carls hoofd gezet – en waarom?
Terwijl Carl Mørck in den blinde vecht tegen de handlangers van de onbekende persoon achter de schermen moeten Rose, Assad en Gordon tegen een rechtstreeks bevel van de chef Moordzaken in gaan en proberen de lange, ingewikkelde draden van de spijkerpistoolzaak te ontrafelen.
In de langverwachte finale van Serie Q staat de wereld op zijn kop. De goeden blijken de kwaden te zijn, de kwaden de goeden en de slachtoffers de sterksten.

Mijn mening: Heel lang naar uitgekeken maar vond deze toch erg tegenvallen. Daar waar er in de vorige delen meerdere verhaallijnen door elkaar liepen was deze bijna saai. Het draaide om een zaak uit het verleden en het verhaal bleef eigenlijk heel erg lang hangen voordat er schot in de zaak kwam. Ook waren de gebeurtenissen erg voorspelbaar en pas in de laatste paar hoofdstukken werd het dan eindelijk een beetje spannend. Jammer. Hopelijk wordt een volgend boek weer beter. Net voldoende.

*** drie van de vijf sterren :-)

maandag 22 juli 2024

Gelezen: Natriumchloride: Jussi Adler Olsen

 









Genre: thriller

Jaar: 2022

Samenvatting: Op haar zestigste verjaardag pleegt een vrouw zelfmoord. Haar dood leidt tot de heropening van een onopgeloste zaak uit 1988. In eerste instantie lijkt dit niet iets voor afdeling Q, maar Carl Mørcks superieur ziet dat anders en laat hem de kwestie opnieuw onderzoeken. Vervolgens blijkt dit de omvangrijkste en ingewikkeldste zaak te worden waarbij Rose, Assad, Gordon en Carl ooit betrokken zijn.

Al drie decennia lang worden mensen het slachtoffer van een sluwe moordenaar die doodt zonder dat iets naar hem verwijst. Hij kiest zijn slachtoffers en het tijdstip van de daad met uiterste zorg en precisie. Dertig jaar lang is niemand in staat geweest hem te stoppen. Terwijl de coronamaatregelen het onderzoek verder compliceren, beweegt een andere oude zaak zich naar Carl toe als een giftige slang die zijn prooi heeft gespot.
Het is drukker dan ooit op afdeling Q en de tijd dringt, want de moordenaar is nog lang niet klaar.

Mijn mening: Absoluut één van mijn favoriete series om te lezen. Ook deze had een goede spanningsopbouw en vooral de laatste hoofdstukken zo spannend dat het niet meer weg te leggen was. Eindelijk is er dan de laatste in deze serie waar ik zoveel mogelijk de meningen van anderen heb genegeerd. Wel begreep ik dat de reacties niet erg positief waren. Ik kan dan ook niet wachten om met deze laatste verder te gaan. Tevens het einde van de Q serie. Heel erg graag gelezen!

***** vijf van de vijf sterren :-)

maandag 15 juli 2024

Gelezen: Slachtoffer 2117: Jussi Adler Olsen

 









Genre: thriller

Jaar: 2019

Samenvatting: Al meer dan 10 jaar is Assad een mysterieuze, drijvende kracht binnen afdeling Q, maar een kettingreactie aan heftige gebeurtenissen brengt hem op de rand van de totale ineenstorting. Alleen Rose kan hem helpen bij de ontcijfering van de duistere demonen die door de berichtgeving van de Spaanse journalist Joan Aiguader over de tragische dood van een vluchteling tot leven worden gewekt.

Met Assad in het centrum begint een zenuwslopend aftellen naar de ultieme catastrofe in het hart van Europa, meedogenloos gedirigeerd door de Iraakse beul Ghaalib. Tegelijkertijd schudt afdeling Q op zijn grondvesten door de dood van een centrale collega en door een wanhopige poging om een compromisloze, moordzuchtige handeling van een in zichzelf gekeerde, gestoorde jongen te verijdelen.
In de strijd om mensenlevens te redden en een einde te maken aan Assads traumatische dilemma’s worden Carl Mørck en de rest van afdeling Q het oog van de orkaan in geslingerd, waar niemand wordt ontzien om drastische beslissingen te nemen en met alle ter beschikking staande middelen in actie te komen.

Mijn mening: Niet meer wegleggen en zoveel mogelijk achter elkaar doorlezen! Een goed uitgewerkt spannend verhaal. Van een personage leer je in dit deel iets over zijn achtergrond en geschiedenis. Opnieuw komen er meerdere verhaallijnen samen aan het einde. Hoewel je wel weet wie wat gedaan heeft liep de spanning wel op of dat ze de dader(s) wel te pakken zouden krijgen! Blijft een goede serie!

***** vijf van de vijf sterren :-)

zaterdag 6 juli 2024

Gelezen: Selfies: Jussi Adler Olsen

 









Genre: thriller

Jaar 2017

Samenvatting: Ze zijn jong, knap, lopen in merkkleding en besteden dagelijks uren aan hun haar – en daarbij leven ze van een uitkering.

Deze jonge vrouwen denken alleen aan zichzelf, maar leiden een levensgevaarlijk bestaan, want langzaam maar zeker zijn ze een doorn in het oog geworden van een volstrekt labiele persoon die besluit om één voor één met al deze klaplopers af te rekenen.
In eerste instantie is het niet een zaak waar brigadier Carl Mørck veel aandacht aan besteedt. Hij is erachter gekomen dat hij onvrijwillig een pion is geworden in de interne machtsstrijd binnen de politieleiding en hij moet snel handelen om het bestaan van afdeling Q veilig te stellen. Als hij tegelijkertijd een tip krijgt dat een splinternieuwe moordzaak in veel opzichten aan een onopgehelderde moord van lang geleden doet denken, heeft hij meer dan ooit behoefte aan het vlijmscherpe overzicht van zijn collega Rose. Maar Rose is met ziekteverlof, omdat afschuwelijke gebeurtenissen uit het verleden haar achtervolgen.
Carl, Assad en Gordon werken dag en nacht om het wijdvertakte mysterie rond de twee moorden op te lossen, maar steken de meeste energie in het helpen van Rose. Naarmate ze steeds dieper in haar verhaal graven, begrijpen ze dat zich een misdrijf heeft afgespeeld. Dan lijkt Rose plotsklaps ook nog eens van de aardbodem verdwenen.

Mijn mening: Een aantal verhaallijnen komen allemaal samen in dit spannend opgebouwde verhaal. In de eerste instantie denk je dat je drie verschillende boeken aan het lezen bent die uiteindelijk één worden. In de andere delen voerde de humor een behoorlijke boventoon maar in deze iets minder door alle spannende gebeurtenissen, In werkelijkheid zou dat ook zeer ongepast zijn geweest, dat maakt het opnieuw tot een heel goed geheel. Absoluut één van mijn favoriete schrijvers! Een tweede keer gelezen en verveelt nog steeds niet! 

***** vijf van de vijf sterren :-)