vrijdag 28 juni 2024

Gelezen: De grenzeloze: Jussi Adler Olson

 









Genre: thriller

Jaar: 2015

Samenvatting: Wanneer rechercheur Carl Mørck tijdens zijn hazenslaapje in de kelder op het politiebureau in Kopenhagen wordt gebeld door een collega op het eiland Bornholm die hem een oude, onopgeloste zaak in de maag probeert te splitsen, wijst hij deze resoluut af. De consequenties daarvan zijn niet te overzien. Onder druk van zijn assistente Rose begint hij, als hoofd van de afdeling ‘onopgeloste zaken’ Q, toch aan het onderzoek. Zeventien jaar eerder verdween een jonge vrouw van haar school en werd dood teruggevonden, boven in een boom hangend. Mørck, nuchter als hij is, moet alles op alles zetten om deze raadselachtige zaak op te lossen. Terwijl oude kwesties en geheimen Carl, zijn collega’s Rose en Assad en de nieuwkomer Gordon onderuit dreigen te halen, worden zij op alle mogelijke manieren op de proef gesteld.

Mijn mening: Absoluut één van mijn favoriete schrijvers. Voor mij ben je goed als je een serie voor een tweede keer leest het je nog steeds niet verveelt. De spanningsopbouw is goed, de humor is goed en de personages komen tot leven alsof je een film kijkt. Daarom had ik bij de verfilmingen van een paar celen van deze serie wel een beetje last van dat het beeld niet meer klopte. Maar het gaat om de boeken en die zijn wat mij betreft goed. Heel graag gelezen en door met het volgende deel!

***** vijf van de vijf sterren :-)

woensdag 19 juni 2024

Gelezen: Het Marco effect: Jussi Adler Olson

 









Genre: thriller

Jaar: 2013

Samenvatting: Marco’s oom Zola, een zeer kille en gewelddadige man, dwingt Marco en zijn familie te bedelen, te stelen en in te breken. Wanneer de 15-jarige Marco ontdekt dat zijn oom hem op een beestachtige manier kreupel wil maken, voor geldelijk gewin en om hem in toom te houden, moet hij vluchten.

Voorzichtig probeert Marco een nieuw leven te beginnen, totdat hij enkele maanden later een gruwelijk geheim ontdekt en de gedragingen van zijn familieleden hem dwingen om ingrijpende stappen te ondernemen. Een schrijnend dilemma ontstaat: moet hij zijn familie aangeven?
Op de afdeling Q raken Carl Mørck en zijn collega’s intussen steeds verder betrokken bij de zaak, die zich ontvouwt tot een web van corruptie en zware misdaad, van het ministerie tot diep in de Afrikaanse jungle.

Mijn mening: In zijn eigen stijl, met een beetje humor, mooie personages die steeds verder uitgewerkt worden en een best ingewikkelde verhaallijn want wat heeft alles met elkaar te maken? De boeken van Jussi Adler Olson vind ik goed en heel moeilijk weg te leggen. Ze vervelen ook niet als je ze een tweede keer leest, zoals ik. Wel aan te raden om de volgorde aan te houden. Graag verder met het volgende deel!

***** vijf van de vijf sterren :-)

maandag 10 juni 2024

Gelezen: Dossier 64: Jussi Adler Olson

 









Genre: thriller

Jaar: 2011

Samenvatting: Naar aanleiding van een gewelddadige overval op een bordeelhoudster in Kopenhagen duikt Rose, de eigenzinnige assistente van brigadier Carl Mørck, op de kwestie van een jaren geleden verdwenen prostituee - een van de vele onopgehelderde zaken die de afdeling Q moet oplossen. Wanneer Mørck en zijn collega Assad worden gedwongen de zaak te onderzoeken, komen er verdachte aanwijzingen boven water over een eiland waar de Deense overheid vroeger lichtzinnige vrouwen naartoe stuurde, die vervolgens waren overgeleverd aan de luimen van het bewakend personeel. Mørck en Assad ontdekken algauw dat dit slechts het topje van de ijsberg is van een ongehoorde vorm van mensenrechtenschending, die meer dan een halve eeuw geleden is begonnen en blijkbaar nog steeds gaande is.

Mijn mening: Opnieuw genoten van dit verhaal en zijn personages. Goede dialogen, een vleugje humor en de spanning die maar op blijft lopen. Tot aan het laatste hoofdstuk spannend en heel moeilijk weg te leggen. Heden en verleden komen uiteindelijk samen in een onverwachts plot. Heel graag verder met het volgende deel! Ondanks dat ik deze serie voor de tweede keer lees, het verveelt absoluut niet. Wel op volgorde lezen!

***** vijf van de vijf sterren :-) 

maandag 3 juni 2024

Gelezen: De noodkreet in de fles: Jussi Adler Olsen

 









Genre: thriller

Jaar: 2010

Samenvatting: Afdeling Q werkt aan de oplossing van een reeks mysterieuze branden, maar krijgt dan de melding van Schotse collega’s dat ze een flesje hebben gevonden. Dit bevat een stukje papier dat met bloed is beschreven en slechts gedeeltelijk te lezen is. Langzaam maar zeker weten brigadier Mørck en zijn assistent Assad het bericht te duiden: het is een in 1996 geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens. Mørck en Assad raken op deze manier betrokken bij een gruwelijke zaak van verdwenen kinderen die door hun ouders nooit als vermist zijn opgegeven.

Mijn mening: Ik ben een groot fan van deze serie. Ook nu ik hem de tweede keer lees verveelt het beslist niet. De spanning die oploopt, het vleugje humor en de personages die echt tot leven komen in je hoofd maken het tot opnieuw een geweldig boek. Wel aan te raden om op volgorde te lezen zodat je de personages goed leert kennen. Graag weer verder met het volgende deel!

***** vijf van de vijf sterren :-)