woensdag 30 december 2020

Gelezen: Dood de engel: Sandrone Dazieri

 










Genre: thriller

Jaar: 2018

Samenvatting: Vlak voor middernacht komt in Rome de hogesnelheidstrein vanuit Milaan aan op spoor zeven. Als de conducteur de laatste, meest exclusieve wagon opent, sterft hij bij de aanblik van de verwrongen levenloze lichamen van de veertien passagiers. Welke gruwelijke doodsstrijd moesten zij voeren? De aanslag wordt via een videoboodschap meteen opgeëist door extremisten. Colomba Caselli, de knappe politieagente met haar breekbare ziel, voelt meteen dat dit verhaal niet klopt. Ze roept de hulp in van de hoogbegaafde Dante, dé expert in menselijk gedrag die door een mist van leugens heen kan kijken. Colomba had gelijk: de aanval kwam niet van extremisten. Maar van wie dan wel en waarom kozen de daders voor zo’n huiveringwekkende methode? En wie is die mysterieuze, vrouwelijke figuur, die nergens sporen achterlaat, behalve een naam: Giltiné, de Litouwse engel van de doden, even mooi als fataal...

Mijn mening: Het vervolg op dood de vader. Aan te raden is om dat boek als eerste te lezen, zodat je weet hoe de complexe personages in elkaar zitten en waarom ze sommige beslissingen nemen. Dat maakt ook dit verhaal tot een boeiend en meeslepend spannend geheel. 

Een behoorlijk ingewikkeld verhaal waar je je hoofd bij moet houden. Het open einde maakt dan opnieuw nieuwsgierig. Snel verder met het volgende deel! Echt een aanrade deze drie boeken!

***** vijf van de vijf sterren :-) 

zondag 27 december 2020

Gelezen: Dood de vader: Sandrone Dazieri

 










Genre: thriller

Jaar: 2015

Samenvatting: In de buitenwijken van Rome verdwijnt een kind en wordt zijn moeder dood gevonden. Colomba, een vastberaden, atletische, knappe, maar getraumatiseerde politieagente, staat onder grote druk de ontvoering op te lossen. Colomba wordt bijgestaan door Dante, hoogbegaafd en briljant en een expert in het peilen en doorgronden van menselijk gedrag. Dante gaat af op zijn intuïtie en denkt te weten wie de dader is. Maar kan Colomba daarop vertrouwen? En durft Dante de confrontatie met zijn eigen verleden aan te gaan en zijn ergste nachtmerrie onder ogen te komen? De zaak blijkt ingewikkelder dan gedacht. Het gaat niet om een enkele crimineel, maar de misdaad is verweven met een organisatie die zich bezighoudt met het manipuleren van menselijk gedrag. Is Dante wel wie hij denkt te zijn?

Mijn mening: De personages kruipen meteen onder je huid. Vooral de trauma's van de hoofdpersonages worden op originele wijze beschreven, daardoor voel je die tussen de regels door in het hele verhaal.

De losse gebeurtenissen vallen uiteindelijk als puzzelstukken in elkaar, waarbij de spanning heel erg goed oploopt. Levendige beschrijvingen en goede dialogen. Het verhaal laat je niet los maar het moet zo snel mogelijk uit. Een dikke aanrader!

***** vijf van de vijf sterren!

donderdag 24 december 2020

Gelezen: Goede dochter: Karin Slaughter

 










Genre: Literaire thriller

Jaar: 2017

Samenvatting: Achtentwintig jaar geleden: het zorgeloze leven van zusjes Charlotte en Samantha Quinn en hun ouders wordt wreed verstoord door een gruwelijke aanslag. Hun moeder verliest daarbij het leven en hun vader wordt nooit meer de oude. Achtentwintig jaar later: Charlotte - de klassieke 'goede dochter' - is advocaat geworden, in de voetsporen van haar vader. Dan is ze getuige van een nieuwe aanslag, en de details van het misdrijf halen de herinneringen naar boven die ze zo lang heeft geprobeerd te onderdrukken. Want de schokkende waarheid wil niet langer begraven blijven... 

Mijn mening: Meteen word je meegesleurd in een spannende gebeurtenis, die in het hele boek een grote rol speelt in het leven van de hoodpersonen, die je langzamerhand steeds beter leert kennen. 

Als er opnieuw iets voorvalt komt het hele verleden weer naar boven en blijkt alles met elkaar verbonden te zijn. Personages die tot leven komen, mooie levensechte dialogen, de gruwelijke details van misdrijven, die je letterlijk voor je ziet, met een verrassend einde! 

Persoonlijk vind ik dit jet beste boek wat ze tot nu toe geschreven heeft.

***** vijf van de vijf sterren :-) 

maandag 21 december 2020

Gelezen: Gespleten: Karin Slaughter

 










Genre: thriller

Jaar: 2020

Samenvatting: Andrea Cooper kent haar moeder door en door. Ze weet dat Laura een onopvallend maar tevreden bestaan leidt en nooit iets voor haar verborgen zou houden. Maar wanneer het restaurant waar Andrea en Laura elke week lunchen onder vuur wordt genomen en een doodgewone middag verandert in een bloedbad, ziet Andrea een heel andere kant van haar. Een kant die mijlenver verwijderd is van de kalme zachtmoedigheid die ze van haar moeder kent. De koelbloedigheid waarmee Laura de schutter overmeestert en doodt, verbijstert Andrea. Dan blijkt dat de schutter het op haar moeder gemunt had. De politie wil weten waarom, maar Laura weigert elke medewerking. Ze vraagt Andrea zelfs om haar te helpen allerlei sporen uit te wissen. Zo ontdekt Andrea dat haar moeder zich al dertig jaar schuilhoudt onder een andere naam en dat alles wat ze over haar verleden heeft verteld gelogen is. Wat heeft Laura op haar geweten? Waarom zien anderen haar liever dood dan levend? En kun je iemand nog vertrouwen als die een volslagen vreemde blijkt te zijn – ook als diegene je moeder is?

Mijn mening: Met de schrijfstijl is niets mis. Als groot fan van de andere boeken van Karin Slaughter lag mijn verwachting best hoog. Toch kon ik met moeite de draadjes aan elkaar lijmen en gooide ik de namen steeds door elkaar. Zelfs nu ik het uit heb, denk ik nog, hoe kan het nou?

De personages zijn heel erg goed en het is ook prima duidelijk wanneer er dingen in het heden en in het verleden spelen. Toch kan ik er met moeite één verhaal van maken. Wel een voldoende, maar ben niet zo enthousiast als over haar andere boeken.

*** drie van de vijf sterren :-) 

donderdag 17 december 2020

elezen: Alter ego: Emelie Schepp

 










Genre: thriller

Jaar: 2019

Samenvatting: Twee vrouwen zijn vermoord. Jana Berzelius verdenkt Simon Norell, een man die zijn familie doodde. Maar Simon zwijgt. Er is maar één iemand die zijn vertrouwen kan winnen – Jana’s vijand: Danilo Peña.

Twee vrouwen worden vermoord gevonden, liggend in een riviertje. Van beiden zijn de benen aan elkaar genaaid. Wie wil hen laten lijken op zeemeerminnen en waarom? Officier van justitie Jana Berzelius legt verband met de zaak Simon Norell, een jonge man die zijn familie heeft vermoord en sindsdien vastzit. Maar Simon weigert te praten. Iemand moet zijn vertrouwen winnen en de enige die dat kan, is de man die zich beweegt als een dreigende schaduw in het leven van Jana: Danilo Peña.

Mijn mening: Een serie die ik graag gelezen heb! Toch heeft dit vijfde deel weer een open einde. De draad rondom de hoofdpersonage duurt wel heel lang. Dat had voor mij hiet gehoeven, wel was het heerlijk spannend tot bijna de laatste bladzijde. 

De schrijfstijl is prettig en je blijft als lezer betrokken bij het persoonlijke leven van de rechercheurs.

**** vier van de vijf sterren :-)

zondag 13 december 2020

Gelezen: Postuum: Emelie Schepp

 










Genre: thriller

Jaar: 2018

Samenvatting: Wanneer Sam Widell op een avond thuiskomt, blijkt zijn vrouw vermoord en zijn zoon ontvoerd te zijn. Officier van justitie Jana Berzelius leidt het onderzoek naar deze zaak en ondervindt dat hoe langer Jonathan weg is, hoe persoonlijker het voor haar wordt. Wanneer bovendien haar aartsvijand Danilo zich weer in haar leven mengt, is de ramp compleet. In een race tegen de klok moet Jana alles op alles zetten om het kind levend terug te vinden.

Mijn mening: Het vierde deel van de serie over officier van justitie Jana Berzelius en het team rechercheurs. Hier en daar bleef het verhaal jammergenoeg een beetje hangen. Met name het privéleven van Jana blijft een beetje hangen. De rest van het verhaal eromheen maakte het dan wel weer goed. Daarom blijft het wel een ruime voldoende scoren

De personages blijven interessant en heel goed te volgen. Op naar het laatste deel uit deze serie. 

**** vier van de vijf sterren :-) 

woensdag 9 december 2020

Gelezen: Post mortem: Emelie Schepp

 










Genre: thriller

Jaar: 2017

Samenvatting: Op een vroege ochtend wordt een vrouw zwaargewond en mishandeld aangetroffen in haar appartement in Norrköping. Ambulancebroeder Philip Engström probeert haar leven te redden, maar het gaat mis. Kort daarna wordt een tweede slachtoffer op eenzelfde wijze aangetroffen en Philip begint te vermoeden dat de moorden te maken hebben met een geheim uit zijn verleden.

Officier van justitie Jana Berzelius leidt het onderzoek en zij ziet al snel een patroon dat duidt op een seriemoordenaar. Ze is vastbesloten de dader te berechten.

Maar Jana heeft zo haar eigen problemen: Danilo, de man die ze liever zou vergeten, is ontsnapt en dwingt haar, opnieuw, haar grenzen – en de wet – te overtreden.

Mijn mening: Het derde deel in de serie over Jana Berzelius en haar team. De spanning wordt opnieuw mooi opgebouwd. De verhaallijnen rondom de diverse personages blijven goed te volgen.
Mooie dialogen en spanningen onderling, maar ook het privéleven van de rechercheurs en officier van justitie zijn er goed in verwerkt. 
Niet overdreven veel beschrijvingen over de omgeving, kortom een goed vervolg op de eerdere twee delen. Graag gelezen!

**** vier van de vijf sterren :-) 

maandag 7 december 2020

Gelezen: Narcotica: Emelie Schepp

 










Genre: thriller

Jaar: 2016

Samenvatting: Op het station van Norrköping wordt in een trein een dode vrouw aangetroffen. Ze is gestorven toen een van de bolletjes die ze smokkelde, openbarstte in haar maag. De vrouw blijkt de reis niet alleen afgelegd te hebben. Maar waar is de andere vrouw gebleven? Officier van justitie Jana Berzelius wordt op de zaak gezet en al snel blijkt dat zij er persoonlijk meer bij betrokken is dan haar lief is. De verdenkingen wijzen in de richting van Danilo, de man met wie ze is opgegroeid maar die ze liever zou vergeten. Hij weet te veel over haar en met al die kennis is hij een direct gevaar voor Jana. Om haar verleden en haar toekomst te beschermen, moet ze Danilo vinden voordat de politie dat doet.


Mijn mening: Naadloos vervolg op  Memento. Je leert de personages en hun beweegredenen steeds beter kennen. Wie is er nog te vertrouwen en wie niet? Fijne overgangen  van de ene naar de andere persoon in de betrekkelijk lange hoofdstukken. De nieuwsgierigheid wordt steeds geprikkeld en de gebeurtenissen volgen elkaar in een steeds sneller tempo op. Heel graag gelezen! Op naar het volgende deel!

**** vier van de vijf sterren :-) 

zaterdag 5 december 2020

Gelezen: Memento: Emelie Schepp

 









Genre: thriller

Jaar: 2018

Samenvatting: Officier van justitie Jana Berzelius werkt aan een moordzaak die gruwelijke herinneringen aan haar verleden oproept. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? Is zij eigenlijk wel te vertrouwen?

Zomer 1986. Een jong meisje wordt wakker in het ziekenhuis. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht gekomen is.

2012. In Zweden wordt het hoofd van de immigratiedienst vermoord. Alle sporen leiden naar een kind als dader. Officier van justie Jana duikt in de zaak en dat brengt bij haar gruwelijke herinneringen aan haar eigen verleden naar boven. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? En is zij eigenlijk wel te vertrouwen?

Mijn mening: Je krijgt een behoorlijk aantal personages voor je kiezen, maar gaandeweg leer je ze allemaal goed kennen omdat ze goed uitgewerkt worden. 

De spanning is al vrij snel invoelbaar en als lezer kun je meeleven met de verschillende mensen die langzaam tot leven komen in je hoofd. Mooie dialogen, niet al te lange zinnen, beetje humor, kortom heel graag gelezen. Op naar het volgende deel!

**** vier van de vijf sterren :-) 

maandag 30 november 2020

Gelezen: Bonuszoon: Antoinette Kalkman

 









Genre: thriller

Jaar: 2019

Samenvatting: Lauren wordt verdacht van de moord op de buurjongen. Haar gevoel zegt dat ze niet tot zoiets gruwelijks in staat is, maar ze heeft alle schijn tegen. In haar pogingen om de ware toedracht te achterhalen, dreigt ze de grip op haar leven te verliezen. Ze raakt verwijderd van haar geliefde en hun gezin en belandt in een levensbedreigende situatie. Wordt het geloof in haar eigen intuïtie haar uiteindelijk fataal?

Mijn mening: Het verhaal trekt onmiddellljk aandacht. In de eerste instantie lijkt het in de ik vorm geschreven maar na een aantal hoofdstukken duikt er nog een hoofdpersoon op in de derde vorm. De spanning wordt langzaam opgebouwd en je voelt tussen de regels door dat er heel veel aan de hand is, maar wat dat blijft heel lang in het midden. Precies op tijd neemt het verhaal de wending naar de oplossing en die is toch verrassend. Een origineel en spannend boek!

*** van de vijf sterren :-) 

zondag 29 november 2020

Gelezen: Wen er maar aan: Maike Meijer

 









Genre: soort van dagboek

Jaar: 2020

Samenvatting: 

In haar nietsverhullende dagboek registreert de werkloze actrice M. het kleine en grote verval in haar leven. Haar puberzoon Ole dreigt het nest te verlaten en sex met echtgenoot Koos is tegenwoordig iets wat af en toe moet gebeuren. ‘Het is net als een halfjaarlijkse controle bij de tandarts, alleen dan minder vaak.’ Ondertussen verlangt ze vurig naar een glansrol. Ze wil zichzelf – en bovenal haar zoon – bewijzen dat er nog toekomst in haar zit.

Mijn mening: Een heerlijk herkenbaar boek, boordevol humor, van een vrouw die naar zichzelf kijkt en in de overgang is. Net als ikzelf 50 wordt. Je leest het zo goed als in één keer uit. Met de leuke tekeningetjes geeft het het verhaal nog een extra dimensie. Gewoon echt leuk! Ook voor mannen een herkenbaar verhaal! Heerlijk origineel en heel graag gelezen!

**** vier van de vijf sterren :-)

vrijdag 20 november 2020

Gelezen: Dwaalspoor: Jorn Lier Horst

 














Genre: thriller
Jaar: 2019
Samenvatting:  Alleenstaande moeder Sofie Lund is klaar voor een nieuwe start als ze in het huis trekt dat haar grootvader haar naliet. In de kelder van haar nieuwe huis vindt ze een kluis die aan de vloer vastgeschroefd zit. De inhoud ervan lijken de geruchten dat haar grootvader een smokkelaar was te bevestigen. Maar in de kluis bevindt zich ook iets sinisterders: een pistool.
Sofies vriendin, Line Wisting, overtuigt haar ervan dat ze het pistool moet afgeven bij de politie.
De vondst van het pistool geeft een nieuwe aanwijzing in een lopend moordonderzoek dat geleid wordt door William Wisting. Maar ook zaait het twijfel over een andere zaak. Wisting besluit zijn onderbuikgevoel te volgen en beide zaken aan nader onderzoek te onderwerpen.

Mijn mening: Ben een fan geworden van deze serie. Je leeft mee met de personages en de verhaallijnen komen telkens weer bij elkaar uit, beleeft vanuit het perspectief van de vader, die rechercheur is en zijn dochter. Er wordt duidelijk waarom ze bepaalde keuzes maken zowel in de privésfeer als in het moordonderzoek, waarin je steeds weer op het verkeerde been wordt gezet.
Gelukkig zijn de namen die erin voor komen niet erg ingewikkeld, maar het is wel een zaak om door te lezen. Dat is geen enkel probleem want de nieuwsgierigheid naar de afloop wordt telkens weer geprikkeld.
Levendige personages die je na het sluiten van het boek niet meteen vergeet. Ik hoop stiekem op meer delen uit deze Noorse serie!

**** vier van de vijf sterren :-) 

maandag 16 november 2020

Gelezen: De kluizenaar: Jorn Lier Horst

 









Genre: thriller

Jaar: 2004

Samenvatting: Buiten is het ijzig koud. Viggo Hansen zit thuis voor de tv. Hij is al vier maanden dood. De dood is zeer dicht bij William Wistings privéleven gekomen. Drie huizen naast het zijne wordt het lichaam aangetroffen van een man die voor zijn tv zit. Hij blijkt daar al vier maanden zo te zitten.

De politie treft geen sporen van geweld aan, maar Viggo Hansens dood is toch zeer verontrustend, omdat kennelijk niemand hem al die maanden gemist heeft. Eén journalist kan de zaak niet loslaten - Line, William Wistings dochter. Zij besluit te onderzoeken wat het levensverhaal is van de kluizenaar Hansen. 

Dan wordt er in het bos opnieuw een lichaam gevonden, wat de aanleiding vormt voor een van de grootste klopjachten in de Noorse politiegeschiedenis.

Mijn mening: Opnieuw heel graag gelezen. Het boek wordt beleefd vanuit de twee hoofdpersonen. Rechercheur Wisting en zijn dochter Line, die beiden met hun eigen zaak bezig zijn. 

Uiteindelijk blijken het moordonderzoek en het verhaal wat de journaliste Line wil gaan schrijven steeds dichter naar elkaar toe te komen. Net als je denkt dat je weet hoe de vork in de steel zit, is het einde een verrassing. Mij heeft het beslist niet gestoord dat ik de boeken in een verkeerde volgorde heb gelezen. De uitleg voldoet prima!

**** vier van de vijf sterren :-) 

zaterdag 14 november 2020

Gelezen: Rode sneeuw: Jorn Lier Horst

 









Genre: thriller

Jaar: 2016

Samenvatting: Het kustlandschap is die herfst in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om hier nog eenmaal een rustig weekend door te brengen voordat alles voor de winter wordt gesloten. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. En in het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man.

Inspecteur William Wisting heeft al eerder groteske moorden meegemaakt. Maar de wanhoop waarvan hij deze herfst in Stavern getuige is, is nieuw voor hem. Alsof iemand alles te winnen en heel weinig te verliezen heeft

Mijn mening: Het boek wordt beleeft vanuit de twee hoofdpersonen, vader en dochter, die elk op hun eigen manier met hun werk bezig zijn. Daardoor krijg je twee verhaallijnen die uiteindelijk samen komen. Personages met wie je meeleeft en waar je als lezer sympathie voor krijgt.

Niet al teveel overdreven beschrijvingen van de omgeving en mooie dialogen. Ondanks dat er delen uit de serie missen, en ik de verkeerde volgorde heb gelezen, stoort dat in het geheel niet. Dingen worden goed uitgelegd zonder in herhaling te vallen. Heel graag gelezen!

**** vier van de vijf sterren :-) 

donderdag 12 november 2020

Gelezen: Jachthonden: Jorn Lier Horst

 









Genre: thriller

Jaar: 2017

Samenvatting: Zeventien jaar geleden leidde William Wisting het onderzoek in een van Noorwegens meest beruchte strafzaken, de moord op de jonge Cecilia Linde. Als men ontdekt dat het bewijs is vervalst, wordt Wisting geschorst. Het ziet ernaar uit dat er een man onterecht is veroordeeld voor de moord, en de media ruiken bloed.

Wisting heeft zijn leven gewijd aan de jacht op criminelen. Maar nu is hij degene op wie jacht wordt gemaakt. Om uit te vinden wat er daadwerkelijk is gebeurd moet Wisting zelf op onderzoek gaan, en niemand mag weten van zijn onderzoek. De pers gaat zijn gangen nauwlettend na en dus vraagt hij hulp aan zijn dochter Line, een journalist.

De vermissing van opnieuw een jonge vrouw vormt het startschot voor een zinderende race tegen de klok. Wisting en zijn dochter moeten iedereen nét een stap voor proberen te blijven.

Mijn mening: Het boek wordt beleefd vanuit de twee hoofdpersonages, William Wisting en zijn dochter Line. Samen werken zij aan deze zaak. De personages komen echt tot leven en als lezer loop je naast hen in dit onderzoek waarin alles tegen lijkt te zitten.

Mooie dialogen en niet al teveel beschrijvingen van omgeving en uiterlijkheden die er niet toe doen. Het boek is moeilijk weg te leggen. Heel graag gelezen!

**** vier van de vijf sterren :-) 

maandag 9 november 2020

Gelezen: Hej Denemarken (ik vertrek thriller) Svea Ersson

 









Genre: ik vertrek thriller

Jaar: 2020

Samenvatting: Als Merels vriend Robin voor zijn werk naar Denemarken vertrekt, besluit zij daar haar droom van een eigen speelgoedwinkel te verwezenlijken. Helaas verloopt de start maar moeizaam en Robin begint zich steeds vreemder te gedragen. Dan wordt hij gearresteerd op verdenking van moord. Merel gaat op onderzoek uit en ontdekt iets wat haar wereld op zijn kop zet…

Mijn mening: Een verhaal waarbij de spanning steeds aanwezig is. Niet dat er heel veel actie is, maar de personages worden steeds weer tegen elkaar uitgespeeld. Wie heeft hier de goede bedoelingen en wie niet? Het boek leest vlot weg en als lezer blijf je nieuwsgierig naar de afloop. 

De uiteindelijke afloop is verrassend te noemen. Lees en oordeel zelf.

dinsdag 8 september 2020

Gelezen: Nacht en ontij: Tami Hoag

 Nacht en ontij

Genre: thriller

Jaar: Vertaling 2005

Samenvatting: Jace Damon, die in Chinatown van Los Angeles woont, heeft sinds de dood van zijn moeder de zorg voor zijn jongere broertje Tyler. De broers hebben hun vader(s) nooit gekend. Als arme rechtenstudent en hardwerkende fietskoerier in het drukke en chaotische verkeer van Los Angeles heeft Jace het hard te verduren. Op een regenachtige avond moet hij voor de louche advocaat Lenny Lowell ergens achteraf een pakje bezorgen. Jace wordt aangevallen door iemand die kennelijk achter het pakje aanzit; hij weet ternauwernood te ontkomen. Lowell blijkt te zijn vermoord en Jace wordt als mogelijke verdachte achternagezeten door de politie en door de moordenaar van Lowell. Hij duikt onder en als Tyler en zijn hospita worden bedreigd, gaat Jace zelf met het belastende materiaal aan de slag.

Mijn mening: Het verhaal grijpt je onmiddellijk naar de keel. Het verhaal is levendig en vol actie. De mooie personages met hun diverse achtergronden maken het tot een  goed geheel. Hier en daar laat de vertaler wel wat steekjes vallen en de actiescenes zie je dingen voorbij komen die beslist niet kloppen en nooit kunnen. De dialogen zijn goed en zitten vol humor. Heel graag gelezen,

**** vier van de vijf sterren :-) 

maandag 29 juni 2020

Gelezen: Stockholm condfidential: Hanna Lindberg

Stockholm 1 - Stockholm confidential

Genre: thriller
Jaar: 2014
Samenvatting: Solveig Berg is een in diskrediet geraakte jonge journaliste, op zoek naar een sappig verhaal voor haar comeback. Dit verhaal hoopt ze te vinden in de Stockholmse modellenwereld en dan vooral bij Lennie Lee, een beruchte glamourfotograaf. Wanneer een van Lee's lievelingetjes plotseling dood gevonden wordt in de rivier, realiseert Solveig zich dat ze een gevaarlijk spel speelt. Ze is terechtgekomen in een web van intriges, hebzucht, jaloezie en chantage waar niemand is wie hij lijkt. Maar komt ze er ook weer levend uit?

Mijn mening: Het hele verhaal ben ik zoekende geweest naar enige sympathie voor de personages, maar die heb heb ik niet kunnen vinden. Het is ook een wereld die mij niet erg aantrekt, dus dat maakte het tot een lastige leeservaring. Echter lag het niet aan de schrijfstijl en de dialogen. Het leest goed vlot door en uiteindelijk won mijn nieuwsgierigheid naar wie het nou allemaal op zijn geweten had. Het was toch anders dan gedacht. De vergelijking met Stieg Larsson die was ver te zoeken. De spanningsopbouw was echter wel goed en mijn mening was anders geweest als er leuke personages waren geweest.

** twee van de vijf sterren.

dinsdag 23 juni 2020

Gelezen: Zeg dat je van mij bent: Elisabeth Norebäck

Zeg dat je van mij bent

Genre: thriller
Jaar: 2018
Samenvatting: Tijdens een vakantie twintig jaar geleden verdween Alice, de dochter van psychotherapeute Stella Widstrand, maar haar lichaam is nooit gevonden. Als op een dag een nieuwe cliënte zich bij haar praktijk meldt, weet Stella zeker dat deze Isabelle haar verdwenen dochter Alice is. Ze doet er alles aan om Isabelle ervan te overtuigen dat ze moeder en dochter zijn. Maar dit is niet de eerste keer dat Stella haar dochter 'terugvindt'. De vorige keer dat dat gebeurde, werd ze gedwongen opgenomen in een kliniek. Tegelijkertijd probeert iemand koste wat het kost te voorkomen dat Isabelle en zij een band krijgen. Langzaam maar zeker beginnen Stella en Isabelle te twijfelen aan hun herinneringen, hun geheugen en hun identiteit.
Hoe ver is Stella bereid te gaan om haar dochter terug te krijgen?

Mijn mening: Dit verhaal wordt beleefd vanuit drie vrouwelijke hoofdpersonen en is in de ik vorm geschreven. Bovenaan elk hoofdstuk staat de naam met wie je te doen hebt.
De eerste paar hoofdstukken heb je nodig om de personages goed te leren kennen. Deze thriller staat niet boordevol spanning maar je voelt tussen de regels door heel goed wat deze vrouwen doormaken. 
Op een heel goede manier worden zij tegen elkaar uitgespeeld en raak je als lezer de weg een beetje kwijt, maar dat is juist heel goed gedaan en zeker de bedoeling. Een aanrader om te gaan lezen!

**** vier van de vijf sterren :-) 

zaterdag 20 juni 2020

Gelezen: Onwetend: Chevy Stevens



Genre: Literaire thriller
Jaar: 2011
Samenvatting: Elke zomer vindt hij een nieuw slachtoffer, deze zomer zoekt hij zijn dochter…
Sara Gallagher is eindelijk gelukkig. Ze heeft een eigen bedrijf als antiekrestaurateur, een geweldige dochter en een leuke vriend. Maar ze worstelt met één vraag, die ze voor altijd opgehelderd wil hebben: wie zijn haar echte ouders?
Wanneer ze na een lange zoektocht haar moeder vindt, wordt ze voor de tweede keer door haar afgewezen. Al snel weet ze waarom: haar vader is een moordenaar, en haar moeder wil op geen enkele manier aan hem herinnerd worden.
Er is echter één ding erger dan ontdekken dat je vader een moordenaar is, en dat is dat hij ook van jouw bestaan op de hoogte is…

Mijn mening: Het boek geschreven in de ik vorm en het is verdeeld in sessies met de psycholoog die de hoofdpersonage behandeld. Hierdoor leer je Sara heel goed kennen. 
In de eerste instantie wordt de spanning heel goed opgebouwd. Toch blijft het verhaal op een gegeven moment erg lang hangen. Een soort van welles nietus spel tussen dader en slachtoffer EN de politie.
Het duurt allemaal erg lang en dat is best heel jammer. Op het allerlaatste moment gebeurt er nog iets wat je als ervaren lezer eigenlijk wel aan voelt komen. Jammer. Van de andere boeken wel genoten.

** Twee van de vijf sterren

Gelezen: Meisje zonder huid: Mads Peder Nordbro



Genre: Arctische thriller
Jaar: 2018
Samenvatting: Wanneer zijn zwangere vriendin bij een ongeluk omkomt, verliest het leven voor de Deense journalist Matthew Cave alle glans. Hij besluit zijn oude bestaan achter zich te laten en naar Nuuk in Groenland te verhuizen, een stadje dat wordt ingesloten door bergen en de zee, zonder een enkele toegangsweg. Matthew vindt een baan bij een krant en wordt naar de rand van een ijskap gestuurd om verslag te doen van de ontdekking van een mummie. Chaos breekt uit wanneer de mummie verdwijnt en de politieagent die hem moest bewaken vermoord wordt aangetroffen. De zaak wordt in de doofpot gestopt, maar dat weerhoudt Matthew er niet van op onderzoek uit te gaan. Hij ontdekt vier moorden die identiek zijn aan de moord op de politieagent, maar die waren al gepleegd in 1973.Hij raakt ervan overtuigd dat meer mensen weet hebben van de zaak. De enige die hij lijkt te kunnen vertrouwen is Tupaarnaq, een jonge vrouw die net is vrijgelaten uit de gevangenis… 

Mijn mening: Een sfeervol spannend verhaal wat zich afspeelt in Groenland in de hoofdplaats Nuuk. Mooie personages, goede dialogen. De spanning wordt langzaam opgebouwd in een verhaal wat zich in twee verschillende tijdlijnen afspeelt maar die alles met elkaar te maken hebben. Heel graag gelezen!

**** vier van de vijf sterren :-) 

zondag 14 juni 2020

Gelezen: de wintertuin: Kristin Hannah

De wintertuin van [Kristin Hannah]

















Genre: roman
Jaar: 2011
Samenvatting: De zussen Meredith en Nina zijn erg verschillend van aard. Wanneer hun vader ziek wordt beseffen ze dat ze hun krachten moeten bundelen. Hun moeder Anya is niet in staat troost te bieden. Op zijn sterfbed vraagt hun vader Meredith en Nina nog één keer te luisteren naar het Russische sprookje dat Anya altijd vertelde. Zo komt tenslotte haar tragische verleden aan het licht in het door oorlog verscheurde Leningrad.

Mijn mening: In de eerste instantie kon ik me niet zo vinden in dat sprookje wat door het hele verhaal aanwezig was. Maar naarmate ik doorkreeg wat de bedoeling daarvan was, bleek het een heel indrukwekkend verhaal. Mooie personages die tot leven komen met op de achtergrond een gruwelijk oorlogsverhaal wat zomaar waar had kunnen zijn. 
Heel graag gelezen!

**** vier van de vijf sterren :-) 

Gelezen: Hoe mooi je bent: Ule Hansen



Genre: thriller
Jaar: 2018
Samenvatting: Wanneer de Poolse politie drie raadselachtige brieven in het Duits ontvangt met onder andere de noodkreet "Help me alsjeblieft, hij zegt dat hij me in stukken zal scheuren', en nog erger, wordt de Berlijnse politie om hulp gevraagd. Wordt er nu echt iemand onder wrede omstandigheden vastgehouden of zijn deze brieven een slechte grap? De zaak belandt op het bureau van profiler Emma Carow, bekend om haar ingenieuze analyses. Tijdens het oplossen van de puzzel wordt ze geconfronteerd met een ernstig gestoorde dader, die haar steeds een stap voor blijft. 

Mijn mening: Ondanks dat het een tijd geleden was, dat ik "negendoder" het allereerste deel uit deze serie gelezen heb kon ik de hoofdpersonage meteen terughalen in mijn hoofd. Ook werd er wel het één en ander over haar en het vorige deel uitgelegd waardoor het heel prettig leest. Een dame die het niet zo nauw neemt met de regels maar die het zwaar te verduren krijgt omdat ze door van alles uit het verleden beschuldigd wordt, waardoor ze zich nog meer vastbijt in deze gruwelijke zaak.
Het verhaal is opnieuw ontzettend spannend en er zaten dingen in waar ik nog nooit van gehoord had. Opnieuw gruwelijk spannend tot de laatste bladzijde. Een aanrader! Maar wel het eerste deel ook lezen!

**** vier van de vijf sterren :-) 

maandag 8 juni 2020

Gelezen: Stilleven: Marieke Damen



Genre: thriller
Jaar: 2020

Kunstenares Monica wordt door haar zus Manuela benaderd om een portret van haar te schilderen.
In de afgelopen twintig jaar hebben zij helemaal geen contact meer met elkaar gehad.
De demonen uit haar verleden achtervolgen de volwassen Monica nog dagelijks. Door flashbacks leren we de tienjarige Monica en haar vijftienjarige zus Manuela kennen. De meisjes groeien op in een gewelddadig gezin waarin verslaving, drankgebruik en criminaliteit aan de orde van de dag zijn.
Schilderen en het lezen van sprookjes houden Monica op de been maar ook de liefde voor haar oudere zus. Kunnen ze zich staande houden in een leven waarin het geweld van hun vader een steeds grotere rol gaat spelen?

Het boek is geschreven in de ik vorm en wordt beleefd vanuit Monica. Het verhaal is opgesplitst in twee tijdlijnen, die van de meisjes hun jeugd en de volwassen Monica.
Het verhaal is knap geschreven. Als lezer loop je naast Monica in het hele verhaal. De dreigende sfeer proef je tussen de regels door maar ook op de plekken waar Monica zich veilig voelt beleef je dit met haar mee en krijg je zelfs als lezer het gevoel dat je even op adem komt. De beklemmende sfeer van die meisjes hun jeugd is heel goed herkenbaar weergegeven. Maar ook de beschrijving in het atelier is bijzonder goed gedaan. Je kunt de geur van olieverf en terpentine bijna ruiken tussen de regels door.
De spanning loopt steeds verder op en er zitten een aantal bijzondere verrassingen in.

De afwisseling tussen de jeugdige Monica en de volwassen Monica viel in het bijzonder op. Bij het lezen van de jeugd beleef je het ook werkelijk vanuit een kinderlijk oogpunt.
De gebeurtenissen worden voor kennisgeving aangenomen door het jonge kind maar later duikt het besef op dat er veel zaken niet kloppen. Daarin voel je het kind te jong volwassen worden en beslissingen nemen waar ze ook nog veel te jong voor is.
Maar ook vanuit de volwassen Monica voel je de beschadiging die ze als kind heeft opgelopen door alles wat er gebeurd is.
Soms wil je als lezer dat kind bij de hand nemen en troosten. Het zou zomaar waargebeurd kunnen zijn doordat alles goed en levensecht beschreven is. Een nachtmerrie achtige film waaruit je wilt ontsnappen maar waar je niet aan ontkomt.
Een dingetje commentaar, je hebt geen idee waar het zich afspeelt in Nederland. Het kan in elke grote stad zijn of je leest erover heen. Het enige wat duidelijk wordt is dat het in een achterbuurt is. Dit maakt echter voor de verhaallijn niets uit. Een zeer onderhoudend boek over wat een verknipte jeugd en een stukje erfelijkheid met een persoon kan doen en ook wel even blijft hangen in je hoofd.

Gelezen: IJsengel: Nathalie Pagie



Genre: thriller
Jaar: 2018
Samenvatting: De brute ontvoering van mediamagnaat Berndt Müller zet heel Zweden op zijn kop. Zijn vrouw en dochters zijn wanhopig en gaan, tegen het advies van de politie in, met de ontvoerders in gesprek. Maar wanneer ze het geëiste losgeld betalen, verandert er niets; Berndt blijft spoorloos.
Als blijkt dat de ontvoerders allen hun eigen redenen hebben voor het misdrijf, slaat de vlam in de pan. Intussen ontdekt een klein meisje dat Berndt wordt vastgehouden op een onbewoond eiland voor de kust van Göteborg. Even lijkt zijn redding nabij, maar dan blijkt dat het meisje net zo gevangen zit als hij…

Mijn mening: Een verhaal waar je meteen in wordt meegesleurd en waar de spanning steeds tussen de regels door sluimert. De personages hebben elk hun eigen beweegreden voor de ontvoering. 
En toch krijg je als lezer sympathie voor elk personage. 
Het verhaal ontvouwt zich niet in een hoog tempo maar de spanning blijft voelbaar gedurende het lezen en je wilt alleen maar doorlezen tot de ontknoping. 
Dit moeilijk weg te leggen verhaal lees je het liefst in een sneltreinvaart uit! Een aanrader!

****  vier van de vijf sterren :-) 

donderdag 4 juni 2020

Gelezen: De laatste priesteres: Jacqueline Zirkzee



Genre: roman
Jaar: 2019
Samenvatting: Volgens de vroegste bronnen werd de aarde toen zij jong was bevolkt door de Anunnaki, de nakomelingen van Anu. Zij leerden de mensen de geheimen van een hogere beschaving. Wie waren zij werkelijk? En was het hun bedoeling een strijd tussen hemel en aarde te ontketenen? Als rampspoed het Dorp van de Reiger treft, kan de Aardemoeder haar kinderen niet langer beschermen. Inanna, de kleindochter van de ziener, zal een pad betreden waar geen mens ooit van terugkeerde. Het wordt een reis met grote gevolgen. Voor alles is een eerste keer. Maar wat als die ene keer je laatste kans betekent?

Mijn mening: Meegesleurd in een wereld die zo anders is dan die van ons. In meerdere recensies zag ik staan dat dit boek vergeleken wordt met het lang geleden geschreven verhaal van de stam van de Holebeer en ja het doet er absoluut een beetje aan denken.
Deze is dan ook absoluut boeiend en niet langdradig. De beschrijving van de omgeving is precies voldoende en de stamleden komen tot leven. Als er dan een minpuntje is zijn het de namen. Ze zijn absoluut niet alledaags en ik moest een paar keer teruglezen omdat ik niet doorhad welke de mannen en de vrouwen waren. De schrijfstijl is erg prettig en de afwisseling beschrijving en dialogen maakt het verhaal absoluut niet langdradig. Een aanrader! Ik heb het heel graag gelezen!

**** vier van de vijf sterren :-) 

maandag 1 juni 2020

Gelezen: De ontmaskering: Ingrid Rensen



Genre: thriller
Jaar: 2019
Samenvatting: Sacha werkt als journaliste, is gelukkig getrouwd en moeder van twee kinderen. Van de ene op de andere dag ontvangt ze vreemde briefjes en bizarre berichten. Aanvankelijk zijn de berichten onschuldig, maar ze worden steeds onaangenamer. Sacha wordt angstig en gaat iedereen wantrouwen. Is het de buurman, haar ex-minnaar of misschien toch een collega waar ze een conflict mee heeft? Haar echtgenoot is van mening dat ze alles te veel opblaast en dat het kwajongensstreken zijn. Ze moet zich niet laten leiden door angst. Heeft hij gelijk of klopt het voorgevoel van Sacha? 

Mijn mening: Het verhaal wordt beleefd vanuit Sacha. Door haar gedachten leer je de mensen om haar heen ook goed kennen. Iedereen heeft zo zijn eigen problemen.
Er wordt niet veel gezegd over de omgeving maar precies genoeg om de eigen fantasie te gebruiken. Eén nadeel is dat er een stopwoordje over het hoofd is gezien en soms iets teveel herhaling van dingen die gebeurden.
Maar wat heel knap gedaan is, je weet werkelijk niet wie Sacha het leven zuur maakt. En dat maakt de minpunten wel weer goed. Wat je ook voorspelt over de dader, pas op het laatst wordt het op een spannende manier duidelijk gemaakt! Het einde was verrassend en daar is goed over nagedacht! Met de schrijfstijl is verder niets mis want je wilt beslist weten wie het gedaan heeft!

*** drie van de vijf sterren :-)

donderdag 28 mei 2020

Gelezen: 3 uur: Rosamund Lupton



Genre: Thriller
Jaar: 2020
Samenvatting: Drie uur is 180 minuten of 10.800 seconden. Het kan een ochtend werken zijn, een bezoek aan het theater, een wandeling door een besneeuwd bos. Of een eeuwigheid wachten op nieuws, terwijl de seconden aftellen naar iets verschrikkelijks...
Op een koude winterdag wordt een vooruitstrevende Engelse school opgeschrikt door een brute gijzeling. De dader heeft aangekondigd dat drie uur na het eerste schot een bloedbad zal volgen. Wie is hij? Is hij alleen? En waarom heeft hij het juist op deze school gemunt? Terwijl de angstaanjagende waarheid stukje bij beetje aan het licht komt, tikt de klok meedogenloos door…

Mijn mening: Een chaotisch verhaal wat toch heel goed te volgen is. Het wordt beleefd vanuit meerdere personages die je leert kennen door hun herinneringen terwijl ze vastzitten in de school.
De sfeer is daardoor extra beklemmend. Eigenlijk een boek die je in één ruk uit moet lezen.

**** vier van de vijf sterren :-)

woensdag 20 mei 2020

Gelezen: De mooiste dag van je leven: Tamara Haagmans

De mooiste dag van je leven
Genre: roman
Jaar: 2019
Samenvatting: Krista, medewerkster bij een kringloopwinkel vindt in een oude doos een trouwjurk. Op aandringen van haar collega Marthe past ze de jurk en... hij zit als gegoten. Maar Krista heeft geen vriend, laat staan trouwplannen. Dan vindt ze in dezelfde doos ook nog trouwgeloftes en een ring. Van wie is de jurk geweest?
Krista besluit op zoek te gaan naar de eigenaar en komt terecht bij Roy. Ze hebben meteen een goede klik, maar Roy heeft een groot verdriet te verwerken. En durft Krista haar eigen geheimen wel prijs te geven…? 

Mijn mening: Het verhaal is in de ik vorm geschreven en wordt voornamelijk beleefd vanuit de hoofdpersonage Krista. Je leert haar en de mensen om haar heen heel goed kennen. 
Iedereen heeft zijn eigen bagage en dat wordt goed verwerkt in het verhaal waardoor de personages tot leven komen in je hoofd. Hun problemen zijn herkenbaar en goed uitgewerkt. Levendige dialogen en een heel fijne schrijfstijl maakten dit tot een heel fijn boek! Aangenaam verrast!

**** vier van de vijf sterren :-)