zaterdag 31 oktober 2015

Gelezen: De weg terug: Olga van der Meer


Genre: Roman
Jaar: 2011
Achterflaptekst: Sinds het overlijden van haar vader is Nicole een stil, teruggetrokken meisje. familieroman Ze krijgt weinig aandacht van haar moeder, een situatie die nog verergert als haar moeders vriend het huis verlaat. Weer raakt ze iemand kwijt waar ze aan gehecht is. Ze stort zich in de armen van haar vriendje Jordy en trekt bij hem in op zijn armoedige zolderkamer. Als ze in geldproblemen raken blijkt Jordy het echter niet zo goed met haar voor te hebben. Hij sleurt haar mee in de wereld van de prostitutie en zo glijdt Nicole langzaam maar zeker steeds dieper de afgrond in. Ze heeft er alles voor over om Jordy te behouden. Pas als hij zijn ware gezicht heeft laten zien, beseft ze waar ze mee bezig is. Maar ze kan nergens naar toe, de weg terug naar een normaal bestaan lijkt voor haar afgesneden. Zonder dat ze het weet zijn er echter hulptroepen actief om haar te helpen die weg te vinden. Het lukt haar er weer bovenop te komen, met een wel heel bijzondere beloning als gevolg..

Mijn mening: Onmiddellijk trok ik mij het lot van Nicole aan. Ik had in het begin het gevoel dat het wat in herhalingen leek te vallen, maar toen ik iets verder las, waren het de gedachten van de verschillende personen in de situatie waarin ze beland waren.
De personen komen tot leven en het leest gemakkelijk weg. Het is geen dik boek dus ik had het in één middag uit. Ik wilde ook echt weten hoe het afliep.
Een heerlijk boek voor tussendoor. Niet diep na hoeven denken maar meeleven met de personen. Nog nooit eerder iets van deze schrijfster gelezen. Ga ik zeker wel doen!

***,5  3,5 sterren van de vijf :-)

donderdag 29 oktober 2015

Gelezen: De andere zoon: Jodi Piccoult

Genre: Roman
Jaar: 2011
Achterflaptekst: Jacob Hunt is een tiener met het syndroom van Asperger die geobsedeerd is door forensisch onderzoek.
Dankzij zijn politiescanner verschijnt hij steevast op de plaats van het misdrijf en zegt dan tegen
de agenten wat ze moeten doen… en meestal heeft hij gelijk. Wanneer het stadje wordt opgeschrikt door een afschuwelijke moord, wil de politie Jacob enkele vragen stellen. De symptomen van Asperger – wegkijken, zenuwtrekjes en een vlakke stem – wijzen voor de politie op Jacobs schuld. Voor zijn moeder Emma is het de zoveelste bevestiging van het onbegrip waar haar gezin al zo vaak mee is geconfronteerd. Voor zijn broer Theo is het alweer een teken dat er niets normaal is vanwege Jacob. Maar is Jacob schuldig aan moord?

Mijn mening: De grootste angst althans voor mij, van een moeder met een kind met autisme, is een beschuldiging van een misdaad waarvan JIJ als moeder zeker weet dat hij het nooit gedaan KAN hebben. Dit boek maakte een diepe indruk op mij.
Alle personen om Jacob heen komen aan bod maar ook Jacob zelf. Het is ongelooflijk knap gedaan. Voor mensen, die niets weten over Asperger of Autisme is dit verzonnen verhaal wel heel duidelijk!
Het verhaal is aangrijpend, de personen komen tot leven en soms moet ik er zelfs een beetje om lachen omdat ik dingen herken van mijn eigen zoon met autisme. Ik was in de veronderstelling dat de schrijfster zelf mogelijk een kind met autisme had, maar in het nawoord bleek dat ze dit op papier gekregen heeft door met mensen te praten. Een geweldig boek!

***** vijf van de vijf sterren :-)


zaterdag 24 oktober 2015

Gelezen: Portret van een vrouw: Jojo Moyes


Genre: roman
Jaar: 2015
Achterflaptekst: Terwijl de Eerste Wereldoorlog Frankrijk verscheurt en haar grote liefde Édouard vecht aan het front, is Sophie de steun en toeverlaat van haar familie. Wanneer in 1916 de Duitsers hun intrek nemen in het familiehotel dat Sophie runt met haar zus, raakt de Kommandant gefascineerd door Sophie en door het schilderij dat Édouard van haar maakte vóór de oorlog. Maar de aandacht van een Kommandant zet Sophie's leven en reputatie op het spel...

Bijna een eeuw later krijgt Liv een schilderij van haar man David, vlak voor zijn plotselinge dood. Het betekent alles voor haar, want dit portret van een jonge vrouw is een herinnering aan hun gelukkige, korte samenzijn. Maar dan komt de donkere en door passie verscheurde geschiedenis van het schilderij aan het licht, en opeens dreigt Liv opnieuw alles kwijt te raken...

Mijn mening: Het verhaal greep mij onmiddellijk. Groot was mijn verbazing toen het verhaal van de eerste wereldoorlog opeens naar het heden sprong. De tekst achterop het boek was namelijk niet aanwezig op het bibliotheekboek. 
Ik werd diep geraakt hoe het heden en het verleden in elkaar samengevlochten werden. De emoties van de personen zijn levensecht. Alsof ik het zelf mee beleefde. Mogelijk raakte het mij zelfs meer omdat mijn overleden man kunstschilder was en ikzelf ben vastgelegd op meerdere schilderijen. Dat gaf voor mij net ietsje meer aan dit boek. Van mij mogen ze hem verfilmen.

***** vijf van de vijf sterren. :-)

woensdag 21 oktober 2015

Gelezen: In vreemde handen: Corine Hartman


Genre: thriller
Jaar: 2009
Achterflaptekst: Onheilspellende suspense tegen de achtergrond van het idyllische Toscaanse landschap. Als een toerist laat ze zich op een terrasje bedienen en kiest voor een glas Vernaccia. Deze ochtend hoeft ze helemaal niets. Het zal druk genoeg worden, zodra de eerste gasten zich aandienen, mag ze alsjeblieft genieten van het hier, en nu? De witte wijn glijdt zacht door haar keel, en met de aangenaam warme voorjaarszon op haar gezicht sluit ze even haar ogen.

Ze zal bewijzen dat ze het kunnen. Een succesverhaal maken van deze versie van Het roer om die van hoger niveau is, die niet te vergelijken is met de meelijwekkende figuren die op tv worden gevolgd bij hun internationale afgang. Haar twijfels en angsten lijken met elke slok in toenemende mate onwerkelijk, overbodig en onzinnig. Robbert en zij verdienen deze kans. Ze hebben er keihard voor gewerkt en wie in godsnaam zou hun deze stap misgunnen? Niemand. Ze heeft geen vijanden. Geen enkele.

Het roer om. Een mooier leven. Dat is wat Diana voor ogen heeft. Samen met haar man Robbert en dochter Lieke emigreert ze naar het idyllische Toscane om daar een hotel te gaan runnen. Ze hebben zich perfect voorbereid. Ze kennen de taal, hebben alles zorgvuldig geregeld en niets staat hun geluk in de weg denkt ze.

De droom van een zorgeloos bestaan in een aangenaam klimaat verandert echter in een angstaanjagende nachtmerrie als iemand hun plannen dwarsboomt. Als Diana ontdekt wie er verantwoordelijk is voor het leed dat haar gezin treft, betekent dat niet het einde van het drama. Integendeel: Diana wordt op een gruwelijke manier met zichzelf en haar verleden geconfronteerd. Een verleden, dat ze juist wilde ontvluchten.

Is ze in staat om, koste wat het kost, haar gezin te redden? En zichzelf?

Mijn mening: Ik kon er een beetje moeilijk inkomen, maar ik denk dat het aan mezelf lag. Eenmaal de draad te pakken, liet het me niet meer los. De worstelingen van het verleden van de hoofdpersoon waren echt. Ik kon goed met haar meeleven ook omdat ze echt tot leven kwam. Overigens de rest van het gezin ook.
Naarmate het verhaal vordert wordt het steeds spannender. Krijgt haar man gelijk en zijn de gebeurtenissen toeval?
Meer wil ik over de inhoud niet kwijt. Ik was bijna in tranen op het einde.. Ik heb echt genoten!

***** vijf van de vijf sterren :-)

dinsdag 20 oktober 2015

Gelezen: Schijngestalten: Corine Hartman


Genre: Thriller
Jaar: 2010
Achterflaptekst: Anne den Hartogh staat niet te popelen om een week naar Florence te gaan. Haar ouders wonen in dde Toscaanse hoofdstad, omdat haar vader er baanbrekend onderzoek doet naar de ziekte multiple sclerose. Anne is er met haar oudere zus uitgenodigd om vaders vijfenzestigste verjaardag te vieren. Ze houdt van de historische cultuurstad en ook wel van een feestje, maar ze verlangt absoluut niet naar het gezelschap van haar zus en om een heel andere reden ziet ze er als een berg tegenop haar moeder weer te zien. Tijdens haar vaders feest in een luxe kasteel in de bergen van Rufina krijgt Anne de schrik van haar leven als ze meent met een dode geconfronteerd te worden. Vreemd genoeg meent iedereen met wie ze haar schokkende ontdekking wil delen dat ze zich moet vergissen. Voor Anne volgt een eenzame zoektocht naar de waarheid. Een zoektocht die haar in levensgevaar brengt en die afschuwelijke en zelfs dodelijke gevolgen heeft.

Mijn mening: ik kon me heel goed inleven in de hoofdpersonen. Hoe moeilijk het is om als gezin te blijven functioneren als er een gezinslid ongeneeslijk ziek is.
Ik kon de wanhoop bijna door de regels heen voelen. Een verhaal wat ik moeilijk aan de kant kon leggen. Wel vond ik hier en daar de paniekgevoelens van met name Anne, wat in herhaling vallen. Maar dat nam niet weg dat ik het een heel goed verhaal vond met een heel fijne schrijfstijl.

**** vier van de vijf sterren :-)

zondag 18 oktober 2015

Gelezen: Als de dood: Corine Hartman


Genre: thriller
Jaar: 2011
Achterflaptekst: Desiree runt samen met haar partner Thomas een befaamd sterrenrestaurant in Bergen. Wat de culinaire gasten niet weten is dat 'La Belle Vie' op de rand van de afgrond balanceert, en dat de eigenaars ten einde raad zijn. Desirees moeder nodigt hen uit voor een week vakantie in het mondaine Cortina d'Ampezzo in de Dolomieten, waar de familie al generaties lang een huis bezit. Desiree wil weigeren, ze heeft absoluut geen zin om een week te bivakkeren in het beklemmende huis dat haar vroeger al deed griezelen, maar tot haar verbazing gaat  Thomas op het aanbod in.
Als geen ander weet Corine Hartman in haar boeken een adembenemende spanning op te bouwen; het is dan ook niet voor niets dat zij door haar ferventste lezers tot 'de meest spannende thrillerschrijfster van Nederland en België' is benoemd.

Mijn mening: Al heel snel werd ik meegezogen in het verhaal. De onderhuidse spanningen kwamen al heel snel. Ik kon heel goed meeleven met de hoofdpersonen. Alsof ik een heel spannende film zat te kijken. De diepe ravijnen en uitzichten kon ik bijna voor me zien. 
Met hoogtevrees extra eng. De problematische relatie tussen moeder en dochter, de geheimen, die ze met zich meedroegen zo levendig. En bij sommige beslissingen je verbaasd afvragen, waarom?? 
Een waar leesgenot. Ik kan niet anders zeggen. Kippenvel en puntje van de bank!

***** vijf van de vijf sterren :-)

vrijdag 16 oktober 2015

Gelezen: Gisèle: Susan Smit


Genre: Roman
Jaar: 2013
Achterflaptekst: Nederland, 1936, de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Adriaan
Roland Holst, 'Jany' voor intimi, dichter en notoire rokkenjager, ontmoet de mooie, getalenteerde kunstenares Gisèle van Waterschootvan der Gracht. Tussen hen ontstaat een zielsverwantschap die verdergaat dan zijn gewoonlijke romantische avonturen. Al snel wordt Gisèle opgenomen in de kring rondom Roland Holst.
Op hetzelfde moment droomt de jonge actrice Mies Peters van eenzelfde leven. Waar Gisèle licht en teder is, is Mies aards en zinnelijk. Ze begrijpt dat haar huwelijk met de verkoper Paul en haar jonge
moederschap niet te combineren zijn met een succesvolle toneelcarrière.
In Jany vindt ze een hartstochtelijke minnaar. De gekwetste Paul zoekt zijn heil bij de snel opkomende NSB en vertrekt met een hoofd vol idealen naar het oostfront.
Ook Jany, Gisèle en hun vrienden kunnen zich niet onttrekken aan de oorlogsdreiging en vooral Jany voelt dat hij van zijn ivoren toren moet afdalen om een positie in te nemen. De oorlog dwingt uiteindelijk iedereen om de keuze te maken tussen buigen of barsten, goed en fout, haat en liefde. Te midden van alle vernietiging, honger en geweld is de kunst voor hen de enige manier om te overleven.

Mijn mening: Al heel snel werd ik meegesleept in dit verhaal. De drie hoofdpersonen om wie het gaat, komen echt tot leven.
Het verhaal is meeslepend en het neemt je mee naar een andere tijd. Mijn nieuwsgierigheid bleef gevoed. De schrijfstijl is erg prettig. Ik zag het als een film voor me.
De waargebeurde feiten maakten het voor mij tot een heel mooi boek. Vroeger hield ik niet zo van geschiedenis, maar door dit soort verhalen wordt het levendiger gemaakt. Ik kan het boek iedereen aanraden!

**** vier van de vijf sterren:-)

dinsdag 6 oktober 2015

Gelezen: Boerenbedrog: Connie Harkema


                                 

Genre: Spannende roman
Jaar: 2014
Achterflaptekst: "Boerenbedrog" is geïnspireerd door het populaire tv-programma "Boer zoekt vrouw", hier "Hartenboer" genoemd. Ook in dit verhaal gaat het om een onschuldig, romantisch entertainmentprogramma, maar - door een samenloop van onvoorziene gebeurtenissen - loopt dit uit op een dodelijk drama met verstrekkende gevolgen. Hiervan wordt vooral de vrijgezelle boerendochter Carla Diepenheim de dupe. Vlak voor het definitieve keuzemoment, waarin boer Wouter Kunne kenbaar moet maken met welke vrouw hij verder wil, verstuikt ze haar enkel en kan ze haar plannetje om hem haar liefde te verklaren niet uitvoeren. In plaats daarvan is ze genoodzaakt de veel jongere en net afgestudeerde huisarts Bart de Boer te consulteren. Tijdens haar bezoek aan hem gebeurt er iets verschrikkelijks op Wouters boerderij. Doordat de personages elkaar op verschillende manieren bedriegen, lijkt het oplossen van de schuldvraag een ondoenlijke zaak.

Mijn mening: Doordat ik niet meteen doorhad wie de ik persoon was, kwam ik wat lastig op gang. De ik persoon loopt als rode draad in het verhaal met dagboekfragmenten.
Maar uiteindelijk kreeg ik de personages te pakken. Mooie karakters met wie ik uiteindelijk goed mee kon leven doordat de personages ook goed uitgewerkt werden. Zelf kijk ik eigenlijk nooit naar boer zoekt vrouw, maar het was zeker een leuk gegeven om een verhaal mee te starten!
Het wordt pas spannender in de tweede helft. Schrijfstijl is erg prettig. Een heerlijk boek voor een paar uurtjes leesplezier!

*** drie van de vijf sterren :-)

maandag 5 oktober 2015

Gelezen: Doodskleed: Corine Hartman


Genre: thriller
Jaar: 2015
Achterflaptekst: In Doodskleed levert de eigenzinnige rechercheur Jessica Haider niet voor het eerst strijd in het belang van gerechtigheid. Is zo'n strijd gedoemd te mislukken als je het zicht op de werkelijkheid verliest en niet meer weet wie je vrienden en vijanden zijn? Jessy krijgt eindelijk de ultieme opdracht waarvoor ze door elitekorps Saligia werd gerekruteerd. In Mexico, op de grens van Texas, Amerika, sterven vluchtelingen, kinderen vooral, aan een zich snel verspreidend virus. Jessy moet de veroorzaker ervan, Vincent Donnelly, uitschakelen. Maar is hij wel schuldig?

Mijn mening: Uiteindelijk belandde ik op een punt, dat ik hem niet meer weg kon leggen. De wendingen in het verhaal waren een complete verrassing. 
Daar ga ik natuurlijk niets meer over zeggen. Jammer dat er een einde is gekomen aan deze serie. Waar ik in het eerste boek nog een beetje twijfelde of ik wel sympathie kon opbrengen voor de hoofdpersoon, is ze uiteindelijk toch mijn hart gaan veroveren. Het werd dan ook alleen maar spannender. Daarbij zeg ik dat ik graag boeken lees waarbij ik me kan inleven in de hoofdpersoon. Dat is bij deze goed gelukt. Een dikke aanrader!! Maar wel in het eerste deel beginnen!!

***** vijf van de vijf sterren :-)

donderdag 1 oktober 2015

Gelezen: IJskoud: Corine Hartman


Genre: Thriller
Jaar: 2014
Achterflaptekst: Na de rigoureuze afrekening met een deel van haar verleden in Zielloos krijgt Jessy in IJskoud, het vierde deel van de Haider-serie, haar volgende opdracht van Saligia. De onorthodoxe rechercheur moet infiltreren in Corail, een bedrijf dat zich specialiseert in cryonisme, een wetenschappelijk experiment waarbij mensen die klinisch dood zijn worden ingevroren. Ze krijgt deze opdracht direct van Sir Ryan, de oprichter van Saligia. Hij veroordeelt cryonisme als duivels werk, en Corail blijkt na onderzoek nog veel helser dan Jessy in haar wildste dromen had kunnen bedenken. De moordzaak waar Jessy in haar functie als politierechercheur op gezet wordt, vraagt daarnaast uitzonderlijk veel van haar. Een mediamagnaat wordt in zijn eigen huis in Meerssen op brute wijze vermoord, zijn vrouw mishandeld en voor dood achtergelaten. Jessy komt dan voor een vreselijk dilemma te staan: ze moet kiezen tussen twee kwaden, waarbij ze de demonen uit haar eigen verleden niet meer kan ontwijken.

Mijn mening: Naast het feit dat ik me nu heel goed kan inleven in de hoofdpersoon, vond ik het verhaal ook nog eens heel erg interessant. De lugubere dingen die de revue passeren maakten het voor mij een waar leesgenot. Alsof ik deze nog weer beter vond dat de anderen!
Alsof zich een film voor mijn ogen afspeelt. Niet net voor het eten gaan lezen. Sommige passages vereisen een ijzeren maag!
Kortom wel een mustread voor mensen die van griezelen houden. Maar wel in het eerste deel beginnen! Corine heeft er een fan bij!

***** vijf van de vijf sterren! :-)