maandag 30 november 2015

Gelezen: De apotheker: Sanne en Jan Terlouw

De apotheker

Genre: Thriller
Jaar: 2008
Samenvatting: Antoinette, eigenares van een apotheek en moeder van twee kinderen, wordt dood aangetroffen in de Kager Plassen. De politie staat voor een raadsel. Zoon Olivier is ervan overtuigd dat zijn moeder is vermoord. Als hij en zijn zusje vervolgens worden bedreigd, vraagt hij hulp aan zijn studiegenoot Leonie en haar vader Job Reders. Wie heeft het gedaan? Heeft Oliviers vader contacten in de onderwereld? Of is zijn vader zelf de dader? Welke rol speelt de vreemde neef in Doetinchem? Reders & Reders zijn soms ten einde raad, maar weten uiteindelijk de zaak te ontrafelen.

Mijn mening: Dit deel vond ik de beste tot nu toe. De personen nog weer verder uitgewerkt en een nieuwe zaak, die vader en dochter samen op gaan lossen. Opnieuw weer met leuke dialogen, een vleugje humor en dit keer ook romantiek.
Het einde verraste me wel. Maar over de inhoud wil ik niets zeggen. Ik heb er opnieuw weer van genoten. Deze krijgt een ster meer.

**** vier van de vijf sterren

vrijdag 27 november 2015

Gelezen: Venijn: Jan en Sanne Terlouw

Venijn

Genre: Is mij niet helemaal duidelijk
Jaar: 2007
Samenvatting: Job Reders heeft zeven jaar in de gevangenis gezeten voor de moord op zijn oom Bart, die hij niet heeft gepleegd. Wie is de echte dader? Zijn dochter Leonie, met wie hij weer een hechte band heeft gekregen toen ze samen de moord op 'charmeur' Gerard Brandenburg oplosten, overtuigt haar vader ervan om de werkelijke dader te ontmaskeren. Daar is hardnekkig speurwerk voor nodig. Commissaris Rijksen ziet het met lede ogen aan, want de zoektocht is niet zonder gevaar. De dader vinden is ‚‚n ding, maar hoe bewijs je iets wat zo lang geleden is gebeurd? Zal Job worden gerehabiliteerd? Leonie is vastbesloten.

Mijn mening: Een leuk vervolg op de charmeur. De personages nog meer uitgediept. Niet heel erg ingewikkeld geschreven. Leuke dialogen. Het verhaal is niet echt spannend, maar ik zou het meer luchtig noemen. Ook andere personen opnieuw tegengekomen.
Lastig om te zeggen of het nou een thriller is of een roman. Maar wel onwijs leuk om te lezen voor tussendoor!

*** drie van de vijf sterren.

woensdag 25 november 2015

Gelezen: De charmeur: Jan en Sanne Terlouw

De charmeur

Genre: Literaire thriller
Jaar: 2006
Samenvatting: Job Reders is veroordeeld voor moord. Na zeven jaar cel blijkt hij onschuldig, van de werkelijke dader is geen spoor. Via zijn dochter Leonie raakt hij, nu als een soort privé-detective, betrokken bij een andere moordzaak. Wie bracht Gerard Brandenburg, een charmante levensgenieter, om het leven en waarom? Hield zijn introverte vrouw van hem of haatte ze hem? Vergaf ze hem zijn erotische avonturen? Maar Brandenburg blijkt meer vijanden te hebben. Terwijl Job en Leonie elkaar na zeven magere jaren opnieuw leren waarderen, blijft het tot de laatste pagina's een raadsel wie de charmeur vermoord heeft.

Mijn mening: Het verbaasde me een beetje dat het een thriller wordt genoemd. Het was een onderhoudend geschreven verhaal met leuke hoofdpersonen met een verhaal. De vader en dochter band, die uiteindelijk naarmate het boek vordert, beter wordt.
Ik wilde het wel heel graag uitlezen omdat ik tot het einde toe niet wist wie de dader was. Het was dus niet echt spannend maar wel heel leuk om te lezen! Ik ga nog een volgend deel proberen omdat ik wel nieuwsgierig ben.

*** drie van de vijf sterren.

maandag 23 november 2015

Gelezen: Schijnwereld: Marianne en Theo Hoogstraten

Schijnwereld

Genre: Literaire thriller
Jaar: 2011
Samenvatting: Wanneer journaliste Francesca s nachts na een trouwfeest naar huis rijdt, wordt de weg geblokkeerd door een groep jongeren die ambulancepersoneel bedreigt. Francesca ziet er een artikel in en stapt uit om beter te kunnen zien wat er gebeurt. Haar oog valt op een dvdtje dat op de grond tussen de struiken is beland. Voordat ze het de volgende dag aan de politie geeft, bekijkt ze de inhoud: portretfotos van kinderen, met daarachter een aantal bestanden met een toegangscode die ze niet kan kraken. De dag daarop ontvangt ze een anonieme dreigbrief. Dvd vernietigen, geen verder onderzoek, staat erin. Ondanks de bedreiging probeert Francesca achter de identiteit van de kinderen op de dvd te komen. Na enig speurwerk weet ze twee meisjes te vinden, vriendinnen van wie er een verdwenen blijkt te zijn. Voor ze het weet bevindt Francesca zich in een wespennest van maffiosi en handelaren in kinderporno met vertakkingen tot in de hogere regionen van politie en justitie. En waar ze zich ook probeert te verschuilen, ze weten haar altijd te vinden...

Mijn mening: Het verhaal begint meteen spannend en eigenlijk blijft dat ook zo. Ik kon me goed inleven in de hoofdpersonen. Dat blijf ik zeggen omdat ik dat heel graag heb als ik iets lees.
Het is vlot geschreven en de dialogen vind ik ook erg goed. De personen komen echt tot leven. Waar ik niet goed tegen kan is een open einde. Ik begrijp dat er geen vervolg is.
Zelf schrijf ik ook samen met mijn man (Jara Lee) En als ik het gevoel heb dat ik meer moet met een persoon dan komt er nog een deel. Ik had het al zo te doen met dat jonge meisje en aan het einde leek alles weer opnieuw te beginnen. Dat vond ik een beetje jammer. Wel graag gelezen!

*** drie van de vijf sterren :-)

zaterdag 21 november 2015

Gelezen: Lokvrouw: Marianne en Theo Hoogstraaten

Lokvrouw

Genre: Literaire thriller/ Met waargebeurde feiten
Jaar: 2009
Samenvatting: Omdat de Amsterdamse boekhandelaar Daniel wordt getroffen door een ernstige oogziekte adverteert hij voor een personal assistant, die niet alleen zijn huishouden kan runnen, maar hem ook kan vergezellen op de reizen die hij nog wil maken voordat hij helemaal blind wordt. Een jonge Kroatische vrouw reageert op nogal opvallende wijze. Daniel is onder de indruk en neemt haar in dienst op basis van slechts één referentie.
Ze overtuigt hem ervan dat varen met een cruiseschip voor hem de ideale manier van reizen is. Hij besluit met haar een cruise te maken op de Middellandse Zee. Al snel verandert deze reis in een nachtmerrie. Heeft hij Kristina niet te gemakkelijk zijn vertrouwen geschonken?

Mijn mening: Het verhaal komt op mij in het begin wat verwarrend over. Maar gaandeweg leerde ik de personen kennen. In de eerste instantie had ik het gevoel dat alles vrij voorspelbaar was. Ook wie de dader was van een aantal gebeurtenissen.
Aangezien ik niets over de inhoud wil zeggen, laat ik het tot zover. Het verhaal is spannend en de uiteindelijke plot vond ik toch verrassend. Leuke dialogen en toch heel graag uitgelezen! Omdat niets is wat het lijkt!

*** drie van de vijf sterren!

donderdag 19 november 2015

Gelezen: Vreemden in de nacht: Judith Visser


Genre: literaire thriller.
Jaar: 2014.
Achterflaptekst: Vreemden in de nacht is de nieuwe literaire thriller van Judith Visser. In een afgelegen woonhuis is een jong echtpaar op brute wijze van het leven beroofd. Veertig jaar later neemt Cassandra Wolf haar intrek in het huis. Ze wil een nieuwe start maken en een praktijk aan huis beginnen, maar haar plannen komen al snel op een zijspoor te staan vanwege angstaanjagende gebeurtenissen.

Mijn mening: Dit boek leest als een trein om het maar zo uit te drukken. Heden en verleden lopen naast elkaar. En steeds vraag je je af wat ze met elkaar gemeen hebben. En wie het nou eigenlijk gedaan heeft. Steeds komen daar weet nieuwe vragen bij.
De onverwachte wendingen maakten het voor mij tot een heel verrassend boek. Ik kon me goed inleven in de hoofdpersonen. Ik vind het dan ook een aanrader!

**** vier van de vijf sterren!

woensdag 18 november 2015

Gelezen: Het puttertje: Donna Tartt

Jaar: 2013
Genre: Roman
Achterflaptekst: Theo Decker, een dertienjarige jongen uit New York, overleeft op wonderbaarlijke wijze een aanslag waarbij zijn moeder om het leven komt. Zijn vader is een paar maanden daarvoor verdwenen en Theo komt na de aanslag bij de familie van een rijke vriend terecht. Hij is verbijsterd door zijn nieuwe leefomgeving, verward door zijn klasgenoten die het moeilijk vinden met hem om te gaan en diepbedroefd door het verlies van zijn moeder. Theo vindt houvast aan dat ene object dat hem aan haar doet denken: een klein, mysterieus schilderij, dat hem uiteindelijk in de onderwereld van de kunst doet beland

Mijn mening:  Er moet mij van het hart, je moet wel van dikke pillen houden om het te lezen. Onmiddellijk zat ik in het hoofd van de hoofdpersoon. De aanslag was werkelijk zo levendig beschreven dat het net leek alsof ik er middenin zat en het naast die jongen overleefde.
Hoe hij in de jaren daarna overleefde door deze traumatische gebeurtenis waren voor mij een genot om te lezen. Het was alsof ik de dingen die hij meemaakte of zag soms kon proeven of ruiken. Dat vind ik echt bewonderenswaardig. Hopelijk is dit een juiste woordkeuze.
Het heeft mij tot de laatste letter geboeid. En zeker ook de liefde voor de kunst. Die is namelijk heel moeilijk in woorden te vangen. Toch heeft deze schrijfster dat in mijn ogen heel mooi gedaan.
Mijn eerste man, die overleden is, was kunstschilder. Nog vele werken heb ik van hem in huis. De onbeschrijfelijke waarde daarvan heeft deze schrijfster op een bijzondere manier gevangen.

***** vijf van de vijf sterren.

donderdag 12 november 2015

Gelezen: Zwart water: Corine Hartman


Genre: thriller
Jaar: 2010
Achterflaptekst: Frederique van Ostende is een befaamd violiste. Overal waar ze optreedt mag ze staande ovaties in ontvangst nemen, en in binnen- en buitenland oogst ze lovende kritieken op haar gepassioneerde spel. Ook de carrière van haar man Davide staat in de vijfde versnelling; hij is betrokken bij het Mose-project in Venetië, een groots plan om de overstromingen te lijf te gaan in deze historische stad. Zijn ultieme uitdaging. Onder het rimpelloze oppervlak van een succesvol leven blijkt echter een groot verdriet schuil te gaan. Verdriet dat de symfonieën en sonates van Frederique een ondertoon geeft van schuld en spijt. In korte tijd worden drie mensen op gruwelijke wijze vermoord. Het onderzoek van inspecteur Kees-Jan van Aerendonck leidt steeds weer in de richting van Davide en Frederique. Van Aerendonck is een ervaren rot in het vak, maar zelfs hij staat voor een raadsel. De oplossing laat zelfs het duistere water in de Venetiaanse lagune niet onberoerd...

Mijn mening: omdat het verhaal tussen heden en verleden door elkaar liep, was ik bang dat ik de draad niet te pakken zou kunnen krijgen. Maar niets was minder waar. Het boeit tot de laatste letter.
Verdriet, wanhoop, doodsangst, boosheid, alle menselijke gevoelens komen aan bod. 
Het verplaatsen in de hoofdpersoon kostte dan ook geen enkele moeite. Het is heel moeilijk om meer te zeggen omdat ik echt niets over de inhoud kwijt wil. Een top boek. Ik heb genoten!

***** vijf van de vijf sterren.

woensdag 11 november 2015

Gelezen: Geachte heer M: Herman Koch


Genre: Roman
Jaar: 2014
Achterflaptekst: 

Samenvatting

Auteur: Herman Koch
Uitgever: Anthos
  •  Nederlands
  •  Anthos
  •  mei 2014
Alle productspecificaties
In 'Geachte heer M.' het langverwachte nieuwe boek van Herman Koch had de eens zo gevierde schrijver M. zijn grootste succes met een roman over de geruchtmakende verdwijning van Jan Landzaat. Deze leraar geschiedenis verdween na een korte affaire met een bloedmooie leerlinge, en werd voor het laatst gezien bij het vakantiehuisje waar zij met haar nieuwe vriendje verbleef. De roman was een bestseller en betekende M. s internationale doorbraak, maar nu, aan het eind van zijn carrière, raakt hij steeds meer in de vergetelheid. Maar niet bij zijn mysterieuze benedenbuurman, die M. scherp in de gaten houdt. Wat heeft hij met de verdwijningszaak te maken? Met vlijmscherpe pen vertelt Herman Koch het intrigerende verhaal van een aftakelende schrijver, twee verliefde tieners en een verdwenen leraar. Door de bestseller lijkt hun lot voor eeuwig met elkaar te zijn verbonden. 'Geachte heer M.' is een grootse roman over jaloezie en afgunst, vriendschap en liefde. 
Mijn mening: in de eerste instantie dacht ik wat een leuk boek. Het begin vond ik echt vanuit een origineel standpunt geschreven. Totdat het verleden erbij gehaald werd en er een aantal zaken door elkaar gingen lopen. Heden en verleden afgewisseld vanuit verschillende personen.
Ik raakte de grip kwijt op de ik persoon. Door alle voorvallen door elkaar kreeg ik niet door wie wie was. Met veel moeite uitgelezen. Aan de schrijfstijl lag het op zich niet. Maar alles ging zodanig door elkaar lopen dat ik de grip op het verhaal verloor. En dat terwijl ik " het diner " met plezier gelezen heb.
** Twee van de vijf sterren.

zondag 8 november 2015

Gelezen: Hij is van mij: Chinouk Thijssen


Genre: young adult
Jaar: 2015
Achterflaptekst: Had ik deze baan maar nooit gekregen.
Had ik Arthur maar nooit ontmoet.
Helaas kunnen we dit soort dingen alleen achteraf zeggen.
Wanneer Zara in de winkel Next View komt te werken ontmoet ze Arthur. Hij is leuk, charmant en geeft haar alle aandacht. Haar verliefdheid is niet tegen te houden, maar Arthur heeft meer aanbidders. Sommige gaan wel heel ver om hun doel te bereiken: Zara uit de weg werken.
Ze heeft het gevoel dat ze continu in de gaten wordt gehouden, en wanneer een van haar collega's vermist lijkt te zijn, wordt Zara al snel als verdachte aangewezen.

Mijn mening: Ik zat vrijwel meteen goed in het verhaal. Ik kon me goed inleven in de hoofdpersoon. Het is in de ik vorm geschreven en heel duidelijk  in jongeren taal. Korte duidelijke zinnen.
Maar dat maakte het verhaal zeker niet minder. Ik wilde dan ook echt weten hoe het afliep. Het voelde voor mij alsof ik tussen de jongelui liep en het als een film voor mijn ogen gebeurde.
Ik vind het een echte aanrader! 

**** vier van de vijf sterren :-) 

woensdag 4 november 2015

Gelezen: Dansen op de muur: Maria Genova


Genre: waargebeurd/ geschiedenis
Jaar: 2014
Achterflaptekst: Waarom viel de Berlijnse Muur zo onverwachts en sneuvelden nadien zoveel idealen? Maria Genova groeit op tijdens het communisme in Oost-Europa. Haar jeugd draait om oppassen voor strenge kameraden, verboden politieke moppen en het scoren van westerse servetten. Met de val van de Muur verdwijnen de meeste beperkingen, maar de dwang van de communistische partij wordt vervangen door die van het geld. Is dit een vooruitgang? Maria Genova beschrijft treffend de verschillen tussen Oost- en West-Europa, maar de vreemde vooroordelen over en weer. 'Dansen op de Muur is een even humoristisch als indringend tijdsdocument' De in Bulgarije geboren journaliste Maria Genova (1973) woont al ruim 20 jaar in Nederland. Eerder schreef ze bestsellers over vrouwenhandel en kindermisbruik.

Mijn mening: Een stukje geschiedenis heeft een beeld gekregen. Op de middelbare school was ik erg slecht in het onthouden van feiten in de geschiedenis. Heel duidelijk worden de verschillen tussen Oost en West, die op humoristische wijze worden beschreven.
Als je als kind niet beter weet zijn de verschillen natuurlijk enorm. Dat realiseerde ik me eigenlijk niet zo. Maar als ik naar mijn eigen jeugd kijk, heb ik ook wel dingen compleet verkeerd aangeleerd gekregen. De buitenwereld blijkt dan heel anders in elkaar te zitten. Laat staan in Oost en West.
Wel vond ik het hier en daar wat chaotisch. Net alsof dingen erg door elkaar stonden. Dat moet natuurlijk wel als je vergelijkingen maakt.
Maar voor deze onkundige geschiedeniskenner leverde het wel de nodige verwarring op bij mij. Dat ligt absoluut niet aan het boek. Ik moet het denk ik nog eens lezen :-)

*** drie van de vijf sterren :-)