donderdag 26 februari 2015

Gelezen: Heleen van Royen: de mannentester

 
Genre: roman
Jaar: 2009
Flaptekst: Victoria is een zeventwintigjarige femme fatale met een uniek beroep: ze is mannentester. Ze laat zich inhuren door vrouwen om hun geliefde op de proef te stellen.
De ongenaakbare Victoria kent geen scrupules, werkt professioneel en doelgericht. Ze reist van Sevilla naar Londen, van Milaan naar New York, waar ze even gemakkelijk van naam als van uiterlijk wisselt. Geen man is veilig voor haar. In haar gedrevenheid om ontrouw aan de kaak te stellen past ze duistere methodes toe
 
Mijn mening: Over Heleen van Royen is natuurlijk een hoop te doen in de media. Daar heb ik me eens niets van aangetrokken en dit boek nog eens gelezen omdat ik niet goed meer wist hoe het zat.
En ik moet eerlijk zijn, ik vind het een kostelijk boek. Veel humor, vlot geschreven en eigenlijk heb je het zo uit. Je hoeft nergens over na te denken. De verhaallijn en het verleden van de hoofdpersoon maken het verhaal duidelijk en ook waarom ze de dingen doet zoals ze ze doet. Gewoon eens lezen!
 
**** van de vijf sterren

woensdag 25 februari 2015

Gelezen: Tess Gerritsen: De chirurg


Genre: thriller
Jaar: 2002
Flaptekst: ' s Nachts dringt hij hun huize binnen. Hij sluipt door slaapkamers waar vrouwen zich nog onbewust zijn van alle verschrikkingen die ze spoedig zullen doorstaan. De precisie waarmee de moordenaar te werk gaat duidt erop dat hij een gestoorde man is. De kranten geven hem al gauw de bijnaam "de chirurg"
De enige aanwijzing waar de politie over beschikt is een andere chirurg, het slachtoffer van een bijna identieke misdaad. Twee jaar geleden vocht dokter Catherine Cordell terug en slaagde ze erin haar aanrander neer te schieten. Nu verbergt ze haar angst achter een koel en elegant uiterlijk en welverdiende reputatie. Catherines zorgvuldig in stand gehouden facade stort ineen als deze nieuwe moordenaar de details van haar beproeving blijkt te kennen. Met elke moord daagt hij haar uit, komt hij dichterbij.
Haar enige troost is Thomas Moore, de rechercheur die de zaak onderzoekt. Maar zelfs hij kan Catherine niet beschermen tegen een briljante jager die inspeelt op de geheime angsten van vrouwen en daarvan geniet...

Mijn mening: Bloedstollend, spannend tot de laatste letter eerlijk gezegd. Zelfs nu ik het voor de tweede keer las. Ik was toch wel kwijt hoe het uiteindelijk afgelopen was. Gruwelijk, bloederig, maar toch ook mooie personen neergezet voor wie ik sympathie kon voelen.
Zeker Catherine die al veel meegemaakt had. De band die ontstaat tussen haar en de rechercheur, meer ga ik natuurlijk niet verklappen. Maar zeker een aanrader. Ik weet zeker dat velen van jullie haar boeken wel gelezen zullen hebben en de serie op de televisie volgen.

***** vijf van de vijf sterren :)

dinsdag 24 februari 2015

Gelezen: Rani Manicka: De rijstmoeder


Genre: dramatische familiegeschiedenis
Jaar: 2002
Flaptekst: Ik, Lakshmi, werd geboren in  1916 in Ceylon, toen daar nog geesten ronddwaalden, voordat de oprukkende beschaving hen naar het diepst van de jungle verjoeg. Op schoot bij mijn moeder luisterde ik als klein meisje naar haar stem die van gelukkiger tijden verhaalde.
Mijn moeder was van rijke afkomst maar beneden haar stand getrouwd. Ik was haar zon, haar maan, haar sterren, haar hart. En Ceylon was de mooiste plek op aarde.
Ik was volmaakt gelukkig tot mijn veertiende, toen de eerste druppels bloed mijn volwassenheid inluidden. Binnen een dag verandere mijn hele leven. Ik werd uitgehuwelijkt aan Aya, een reus van een vent en moest met hem mee naar Maleisie, vele duidezenden kilometers verwijderd van huis.
Binnen vijf jaar kreeg ik zes kinderen.
Met furieuze energie probeerde ik ons gezin in stand te houden. Tot de Japanners in februari 1942 onze kampong in de buurt van Kuantan bezetten en mijn allerliefste dochter Mohini op onbeschrijflijk barbaarse wijze de dood injoegen.
Daana werd mijn leven opnieuw voorgoed veranderd.

Mijn mening: Een erg indrukwekkend boek. Het heeft me diep geraakt hoe de verschillende generaties als familie met elkaar omgingen maar ook wat een oorlog kapot kan maken. Woorden als schokkend en verdrietig komen onmiddellijk naar boven.
Een tijdloos boek over een vreselijke geschiedenis. De gevoelens van elk familielid apart beschreven. Ik verklap er liever niet teveel over. Ik kan alleen maar zeggen: Lees!

***** vijf van de vijf sterren

zaterdag 21 februari 2015

Gelezen: Jacqueline Mitchard: Mijn eigen kind


Genre: roman
Jaar: Nederlandse vertaling 2002

Flaptekst: Op zijn vierentwintigste krijgt Gordon McKenna het slechtste nieuws van zijn leven wanneer hij hoort dat zijn enige zuster, Georgia en haar echtgenoot bij een auto ongeluk zijn omgekomen. Hun eenjarige dochtertje Keefer blijft alleen achter.
De beslissing over wie Keefer zal opvoeden - en hoe- staat echter nog niet vast. Er ontstaat een strijd over de adoptie door de diverse grootouders van het kind. Gordon lijkt ook een geschikte voogd voor zijn nichtje, omdat hij zijn ouders heeft geholpen voor Keefer te zorgen toen zijn zus vocht tegen een levensbedreigende ziekte. Als er feiten uit het verleden van Georgia en Gordon naar boven komen, wordt de hechte familieband hevig op de proef gesteld.

Mijn mening: Net als diep  als de zee , haar vorige boek weet ze me opnieuw te raken. De familiebanden, de diverse grootouders die zich ermee bemoeien, worden allemaal uitgediept. Ook wat er gebeurd als mensen rouwen, herinneringen uit het verleden, die erdoorheen verweven zijn, een boek wat je wilt blijven lezen. Het getouwtrek om de kleine peuter, ik zag het als een film voor me.
Ik moest en ik wilde weten wat er met dat kleine meisje zou gebeuren. Dat ga ik dus ook niet verklappen.

***** vijf sterren

donderdag 19 februari 2015

Gelezen: Doris McMillon: Mama, waar ben je?


Genre: waargebeurd
Jaar: 1985

Flaptekst: 'ik heb altijd geweten dat ik mijn moeder terug zou vinden, zelfs voordat ik wist hoe ze heette.'

In november 1981 vond de hereniging plaats tussen Doris McMillon en Josefine Reiser, de vrouw die dertig jaar geleden haar dochter had afgestaan.
Doris beleefde een trieste jeugd bij haar wrede en grillige pleegmoeder. Als volwassen vrouw bouwde ze een succesvolle carriere op als verslaggeefster en trouwde met een aardige man. Maar voordat Doris de rust en geborgenheid kon vinden waar ze zo naar verlangde, moest ze nog een taak volbrengen: haar echte moeder vinden.

Mijn mening: een tijdlang heb ik waargebeurde drama's/ verhalen gespaard op zoek haar herkenning. Mijn jeugd was ook niet bepaald rozegeur en manenschijn.
Dan is een verhaal als deze best confronterend en herkenbaar. Het zoeken naar erkenning van een moeder, een vader en het uiteindelijke zoeken naar haar biologische moeder. In de ik vorm geachreven maar tijdloos tot op de dag van vandaag. Omdat het ook nog steeds gebeurd. De kille houding van de pleegmoeder, de gevoelens van Doris, die onzekerheid, die doorgaat tot ver in haar volwassenheid.. Een mooi boek!

*** van de vijf sterren

woensdag 18 februari 2015

Gelezen: Femmetje de Wind: Rivka


Genre: roman
Jaar: 2015

Flaptekst: Rivka Cohen heeft een succesvolle carriere als redacteur en een schijnbaar gelukkig gezinsleven, maar innerlijk knaagt de onrust aan de zorgvuldig opgebouwde buitenkant.
Het onverwachte weerzien met haar ex minnaar de veel oudere, getrouwde en fortuinlijke Daniel Rubinstein overrompelt haar.
Als blijkt dat Daniel een geheim op het spoor is dat haar vader aangaat, is de twijfel bij Rivka compleet.

Rivka groeide op in een gezin waar haar Joodse vader de oorlog altijd met zich meedroeg. Zijn trauma dat zich haast ongemerkt in haar heeft vastgebeten, komt tijdens de intense verhouding met Daniel pijnlijk aan de oppervlakte.

Rivka kan de vragen over haar identiteit en het verleden niet meer intlopen. Ze reist naar Israel om de wortels van haar eigen geschiedenenis te zoeken. Maar hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe meer ze haar zorgvuldig opgebouwde zekerheden dreigt te verliezen.
Hoe ver gaat Rivka in een poging het verleden van haarzelf, haar vader en haar verloren familie te herstellen?

Mijn mening: het boek is deels in de ik vorm en andere delen vanuit andere personen geschreven.
In het begin had ik even moeite om erin te komen.
Niet vanwege het taalgebruik. Het is in duidelijke taal geschreven en leest heel erg prettig. Naarmate het verhaal vorderde werd ik zelfs voor een deel overvallen door gevoelens die bovenkwamen uit mijn eigen verleden. Ik heb erg meegeleefd met alle personen in het verhaal. Erg mooi hoe het oorlogsverleden tot uiting komt in het heden. En ik kan eigenlijk alleen maar zeggen, dit moet je gelezen hebben. Ik ben diep onder de indruk. Persoonlijk denk ik dat de oorlog meer sporen nagelaten heeft dan een ieder kan vermoeden... Een bijzonder boek.

***** vijf van de vijf sterren

maandag 16 februari 2015

Gelezen: Tami Hoag: Dubbelspel


Genre: misdaad thriller
Jaar: Vertaling 2003

Flaptekst: Elena Estes heeft voor haar roekeloosheid een hoge prijs betaald: niet alleen verloor ze haar baan bij de politie van Miami, maar haar eigenzinnige gedrag kostte haar ook nog het leven van een politieman.
Teruggetrokken leeft ze op een ranch in Florida met haar paarden als enige gezelschap. Dan krijgt ze onverwachts bezoek. De vroegwijze twaalfjarige Molly Seabright vermoedt dat Erin haar oudere stiefzus, iets ergs is overkomen. Erin, achttien jaar en een onruststookster, werkt als stalknecht bij een manege. Molly vraagt aan Elena om het verdwenen meisje op te sporen.
Al spoedig raakt Elena verwikkeld in een uiterst gevaarlijk wereldje, bevolkt door de superrijken en lieden die geen mededogen kennen. - een wereld gedreven door macht, drugs en nietsontziende manipulatie. Elena gaat op onderzoek uit om te achterhalen wat er met Erin is gebeurd, voor het te laat is.

Mijn mening: in de eerste instantie had ik moeite met de ik vorm waarin een groot deel van het boek geschreven is. Maar gaandeweg leede ik Elena heel goed kennen ondanks die ik vorm.
Ik kon goed meeleven me haar en me kwaad maken over sommige figuren.
Heel erg levendig en ook de dialogen waren soms ronduit hilarisch. Opnieuw ben ik compleet verrast door het einde. Totaal onverwachts kreeg het verhaal een enorme wending.
Ja en dan moet je weten hoe het afloopt. Opnieuw een geweldig boek!

***** vijf van de vijf sterren :-)

maandag 9 februari 2015

Gelezen: Tami Hoag: Het negende meisje


Genre: thriller
Jaar: 2014

Flaptekst: Het ongeidentificeerde lichaam dat gevonden wordt in Minneapolis is het negende in precies een jaar tijd. Rechercheurs Sam Kovac en Nikki Liska zijn geschokt als ze ontdekken dat het lichaam van het meisje onherkenbaar is verminkt.
Als Kovac en Liska zich verdiepen in de zaak stuiten ze op een beerput van een familiegeschiedenis en pesterijen en uiteindelijk een prille liefde. Wat is het jonge meisje uiteindelijk fataal geworden?

Mijn mening: ik stuiter er nog van moet ik eerlijk zijn. Ze weet het zo te beschrijven dat je er toch echt misselijk van wordt. Maar.. Ik moest weten hoe het afliep en wie het gedaan had.
Met weer een kijkje in het prive leven van de rechercheurs vind ik dit soort thrillers een feest om te lezen. En verrassend wie de uiteindelijke dader is! Ik zeg lezen!

***** vijf sterren!

donderdag 5 februari 2015

Gelezen: Tami Hoag: De laatste engel


Genre: thriller
Jaar: vertaling 2006

Flaptekst: Ze zat wijdbeens op de bank, opgezet als een levensgrote pop, de ogen open alsof ze nog steeds televisie zat te kijken.

Het is zo'n afschuwelijke misdaad dat zelfs de meest geharde rechercheurs erdoor zijn geschokt. De moorden op de familie Haas laten een onuitwisbaar litteken achter op de hechte gemeenschap van Minneapolis. Iedereen is het erover eens dat de veroordeling van de seriemoordenaar Karl Dahl het begin kan zijn van de verwerking.
Alleen rechter Carey Moore staat de veroordeling nog in de weg. Wanneer Moore door een onbekende wordt overvallen, krijgen de rechercheurs Sam Kovac en Nikki Liska de opdracht het onderzoek te leiden. Dan wordt de rechter ontvoerd. Is iemand bezig met een gruwelijke wraakactie?

Mijn mening: Heel erg verrassend. Niet alleen berust op de feiten maar duidelijk rechercheurs met menselijke trekken. Fijne schrijfstijl, levendige dialogen, ondanks de spanning ook nog humor.
Ik leefde echt met de mensen mee en daardoor kon ik het boek maar moeilijk aan de kant leggen. Net als bij Doodsengel. Natuurlijk leuk omdat het dezelfde rechercheurs waren maar ze zijn echt los van elkaar te lezen.
En veel boeiende onverwachte wendingen. Voor mij dik 5 sterren!

***** Vijf sterren dus :-)


dinsdag 3 februari 2015

Gelezen: Susan Travers: Een liefde in Afrika.


Genre: Waargebeurd
Jaar: Vertaling 2000

Flaptekst: het moedige verhaal van de enige vrouw die met het legendarische Vreemdelingenlegioen in de. Tweede Wereldoorlog ten strijde trok en daar haar grote liefde ontmoette.

Susan Travers groeide beschermd op in een rijk Engels gezin. Maar ze droomde al op jonge leeftijd van een spannend leven vol avontuur. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak lukte het haar als enige vrouw zich aan te sluiten bij het Franse Vreemdelingenlegioen., die in zijn 167 jarige geschiedenis alleen mannen heeft toegelaten.
In 1940 werd Susan de persoonlijke chauffeur van kolonel Koenig in de woestijn van Noord Afrika.
Tussen de vaak levensgevaarlijke ritten langs de linies met de kolonel bloeide er tussen hen een passionele relatie op. Een liefde die, eenmaal terug in Europa onmogelijk bleek maar hen voor altijd zou verbinden.
Aan zijn zijde overleefde ze veldslagen die van doorslaggevend belang waren voor het verloop van de oorlog.

Susan Travers werd na de oorlog gedecoreerd met de hoogste militaire onderscheidingen die in Frankrijk ooit aan een vrouw zijn uitgereikt.

Mijn mening: heel erg indrukwekkend. Het boek is werkelijk adembenemend. In de ik vorm geschreven en eigenlijk vind ik dat iedereen het gelezen moet hebben. Het is de geschiedenis van een vrouw voor wie ik diep respect heb gekregen naarmate het verhaal zich vordert. De schrijfster is ook degene die alles meegemaakt heeft en daar dagboeken van bijgehouden heeft.
Ze heeft een heel zwaar leven gekend en het toch nooit opgegeven.. Ik zal het zeker nog eens lezen....

***** vijf sterren

maandag 2 februari 2015

Gelezen: Jacquelyn Mitchard: Diep als de zee

Geen afbeelding. Groene Hardcover beetje saai
Genre: Roman
Jaar: 1996




Flaptekst: 'Pas jij op je broertje!', zegt Beth Cappadora tegen haar zevenjarige zoon Vincent. Ze staat aan de balie van een hotel in Chicago. Een paar minuten later draait Beth zich om, maar dan is Ben, drie jaar oud, al verdwenen. En niemand kan hem vinden. Een grootscheepse opsporingsactie levert, behalve een kleine, rode gymschoen, niets op.'
Uren worden dagen, weken, dan maanden. Beth is totaal ontredderd. Ze lijkt vergeten te zijn dat ze nog meer kinderen heeft. Langzaam drijft Bens verdwijning een wig in haar huwelijk. Ondertussen groeit Vincent, in de schaduw van zijn verloren broer, op tot een jeugdige crimineel. Hij tart het gevaar, in een poging de glazen stolp van stilte te doorbreken die het gezin Cappadora omgeeft. Negen jaar later, op een gewone doordeweekse dag, gebeurt er iets totaal onverwachts. En misschien, heel misschien, krijgt Beth terug wat zij voor altijd verloren waande: een reden om te leven...




Mijn mening: Erg meeslepend hoe dit afschuwelijke drama een gezin uit elkaar drijft. De moeder, die het bij vlagen helemaal niet meer ziet zitten, niet in staat is om de andere twee kinderen de aandacht te geven, die ze nodig hebben.
Hoe zij en haar man uit elkaar groeien. Ik had hem lang geleden al eens gelezen. Het blijft me boeien tot de laatste letter. De nachtmerrie van elke ouder heel goed neergezet.




***** Vijf sterren :)